Discuții bitcoin: „Tauri”. „Piața respiră ușurată.”

Acestea au fost doar câteva dintre comentariile care au venit de la observatorii industriei după audierile de marți ale Comitetului Bancar din Senatul American. S-a discutat despre cum ar trebui abordate reglementările cripto.

Discuții bitcoin — Discuțiile au fost așteptate cu nerăbdare. După una dintre cele mai mari explozii de preț din industrie, conducerea Comisiei de Trading și Comodități Future (CFTC) și Comisia de Schimb Securități (SEC) au discutat public mai multe subiecte, inclusiv supravegherea pieței, volatilitatea prețului și reglementări în jurul ICO-urilor.

Natura sofisticată și reținută a dialogului a ieșit în evidență în timpul ședințelor.

Stephen Palley, avocat la firma Anderson Kill din Washington, s-a arătat impresionat de nivelul de cunoștințe al membrilor comisiei și ai regulatorilor despre o temă foarte eluzivă – criptomoneda.

„Este uimitor că la nouă ani de după publicarea lucrării albe a lui Satoshi îi vezi pe senatori discutând despre asta fără să arunce cu noroi”, a spus Palley.

Avocatul Zoe Dolan a avut un ton optimist după audieri. A scris pe Twitter că audierea l-a făcut atât de optimist că abia dacă mai are răbdare.

„Ca avocat – și în special ca avocat al apărării – am fost încurajat să aud o recunoaștere cum că legile implementate acum sunt suficiente să resolve niște comportamente vechi de când lumea”, a spus acesta într-un interviu și a adăugat „Frauda e fraudă”.

Andrew Hinkes, partener la Berger Singerman, a subliniat și el că ambele agenții au recunoscut că e nevoie de mai mutle resurse să ținem sub observație o industrie în creștere.

„Deși acest lucruri ar putea să răspândească temeri în comunitate, mai multe resurse ar putea să ducă la reglementări mai bune, mai bine gândite și care să facă lucrurile mai ușoare. Reglementările ajută când vin cu ghiduri utile”, a spus el.

Este nevoie de mai multă claritate?

Dincolo de tonul optimist, unii observatory ai pieței au spus că sunt încrezători că audierile au scos la iveală mai multe clarificări pe frontul reglementărilor. Este o problemă despre care ambii reprezentanți de agenții au spus că trebuie rezolvată cu acțiuni din partea Congresului American.

Carol van Cleef, avocat veteran în domeniul bancar la Washington, spune că principala idee a lui Clayton a fost „nevoia de coduri juridice mai clare”. Deși Clayton a spus că SEC se va coordona cu CFTC și cu rezerva federală, „a vorbit foarte mult despre sistemul făcut din petice”, spune van Cleef. „Nu a spus acest lucru direct, dar a făcut aluzii că nu e sufficient pentru reglementarea domeniului.”

Subtextul, după spusele ei, este că „cineva trebuie să preia controlul la nivel federal”.

Acest lucru o să fie problematic pentru afaceri, cum ar fi schimburile bitcoin, care au petrecut câțiva ani construind programe de conformitate, pe ideea de înregistrarea afacerilor care oferă servicii financiare și sunt înregistrate cu FinCEN.

„Nu mi s-a părut că s-a discutat sufficient astăzi despre acest tip de inițiative”, a spus van Cleef.

O privire în ansamblu

Alții care au ascultat audierile de marți spun că mai avem un motiv să sărbătorim. Și cei care scriu legile și cei care fac reglementările par să fie de acord că monedele digitale nu pleacă nicăieri, indifferent de riscuri.

Și Giancarlo și Clayton au vorbit despre posibilele utilități ale tehnologiei. Directorul CFTC a primit un punct de simpatie din partea comunnității pentru unul dintre comentariile pe care le-a făfcut. „Dacă nu ar fi bitcoin, nu ar exista tehnologia registrelor distributive”.

Același lucru l-au spus și alți senatori care au participat la eveniment.

Directorul executive de la Coin Center, Jerry Brito, a spus în cadrul audierilor:

„Senatorii și autoritățile își fac cu siguranță griji în legătură cu frauda și piețele volatile. Este însă clar din audierile de azi că înțeleg, așa cum a sugerat și senatorul Warner, că este o tehnologie la fel de revoluționară ca telefonia mobilă.”

După spusele lui Palley, concluziile ar fi în cele din urmă că cei care fac politicile „trebuie să înțeleagă tehnologia” și să fie dispuși să creeze „reglementări și reguli responsabile”.

Ce urmează

Una dintre întrebările evidente după audieri este ce urmează să facă congresul și autoritățile.

Clayton a spus că agențiile ar putea să lucreze cu echipe de specialiști judiciary pentru a crea niște unelte mai sofisticate de supraveghere. Congresul ar putea, teoretic, să facă primii pași fără ajutor din afară. Van Cleef a spus că a fost uimită de felul în care Clayton „a spus clar că avocații, supraveghetorii și contabilii se află sub jurisdicția SEC.”

Asta a făcut-o să se creadă că deja se lucrează la un cadru legislativ cu astfel de profesioniști.

Clayton a făcut declarații despre relația dintre autoritățile federale și la nivel de stat și a spus că sunt „făcute din petice”. Așadar, este posibil să se ia niște initiative în direcția asta.

Perianne Boring de la Camera de Comerț a spus că este un semn pozitiv.

„Încurajăm ideea ca SEC și CFTC să lucreze cu alții și să rezolve problema reglementărilor disparate care descurajează creșterea și dreptul clienților de a alege, și care să ofere un calapod pentru America să își mențină conducerea în domeniul inovației tehnologice”, a spus aceasta.

În viitor, așa cum a sugerat și Palley, ambele agenții vor face eforturi să elimite infracționalitatea din domeniu.

„Dacă ești inovativ și nu ți-e teamă de lege, ăsta este un lucru bun. Dacă ai un ICO de 200 de milioane de dolari și nu respecți legea, acum trebuie să fii puțin îngrijorat”, a spus Palley.