Președintele american Donald Trump a semnat un proiect de cheltuieli pentru forțele armate de 700 de miliarde de dolari care include un mandat de cercetare și studiu a securității cibernetice pe blockchain. Actul, care în septembrie ajunsese în Camera Senatului în America – cerea Departamentului Apărării să investigheze „posibile aplicabilități cibernetice ofensive și defensive ale tehnologiei blockchain și alte tehnologii de baze de date distributive.” Acest document este parte dintr-o inițiativă mai mare, Actul de Modernizare a Tehnologiilor Guvernamentale, care se concentrează pe îmbunătățirea sistemelor IT și de securitate cibernetică ale guvernului american.

Studiul blockchain, conform ultimei versiuni a textului, semnat ieri de președintele Donald Trump, va constitui „o evaluare a eforturilor puterilor străine, organizațiilor extremiste și rețelelor infracționale de a folosi astfel de tehnologi; … [și] o evaluare a utilizării sau ipoteticei utilizări a acestor tehnologii de către Guvernul Federal și de către alte rețele critice de infrastructură.”

 

Rezultatul studiului, conform textului, urmează să fie înaintat în Congres în următoarele 6 luni. Acesta va fi pregătit de Departamentul Apărării, care a explorat un număr de aplicații în trecut. Produsul final va include cel mai probabil date de la alte agenții federale și departamente.

Deși constituie un element minor în schema generală a finanțărilor guvernamentale, măsura, propusă de Senatorul Rob Portman din Ohio, ar putea să aibă rezultate concrete în utilizarea blockchainului de către guvernul american.