Agenția de știri TASS a raportat că Banca Centrală a Tunisiei a lansat moneda digitală. „E-dinar”. Primul transfer simbolic al unui e-dinar a fost realizat între șeful băncii centrale și un reprezentant al Fondului Monetar Internațional (FMI). Noua monedă digitală emisă de banca centrală (CBDC) se bazează pe platforma blockchain Universa, dezvoltată de o companie rusească.

Aceasta este prima țară care lansează oficial o CBDC – Petro-ul venezuelean este considerat o criptomonedă.

Banca centrală a Tunisiei a anunțat că cetățenii vor putea folosi noua monedă digitală pentru plăți în următoarele luni. De asemenea, e-dinarul va fi folosit pentru plăți transfrontaliere, eludând nevoia de dolari americani.

Noua monedă va fi emisă online și prin intermediul a două mii de chioșcuri la nivel național în Tunisia. Transferurile între consumatori și companii se va realiza prin scanarea unui cod QR.

Blockchain-ul Universa

Universa a început să lucreze la platforma blockchain E-dinar în urmă cu aproximativ un an. Firma primește un procent din fiecare tranzacție din sistem, dar nu are acces la nicio cheie de criptare sau permisiunea de a vedea înregistrările. Activitatea se desfășoară intermediul companiei Universa Hub Africa, dar banza centrală a Tunisiei este singurul organism care supraveghează sistemul.

CEO-ul Universa, Alexander Borodich, a subliniat distincția între CBDC și criptomonede.

”E-dinarul nu poate fi falsificat – versiunea pe hârtie este protejată prin filigran și watermark, în timp ce moneda digitală este protejată prin criptografie. Producția unei CBDC este de 100 de ori mai ieftină decât risipirea de cerneală, hârtie, electricitate pentru tipografie. “

De asemenea, tranzacțiile au avantajul că sunt separate de sistemul bancar SWIFT. Acest lucru protejează Tunisia de o eventuală izolare de protocolul de plată.

Un mediu de test pentru conceptul de CBDC

La prezentarea Forex Club de lansare a e-dinarului au participat reprezentanți ai firmei de audit PwC, consilierul șef al FMI, Hervé Tourpe, un membru al consiliului executiv al Amen Bank și oficiali din Maroc, Algeria și Mauritania. Reprezentanții băncii centrale din Tunisia au invitat aceste țări să se alăture proiectului pentru plăți internaționale.

Universa susține că Tunisia ar putea fi curând urmată de Malaezia, Filipine, Argentina, Brazilia și China în emisiunea CBDC. În plus, Singapore, Thailanda și Canada au făcut progrese în cercetarea cu privire la monedă digitală.

Tunisia are o economie de dimensiuni mici, ceea ce o face mediul perfect de testare a modului în care un CBDC va funcționa.

CryptoZZ