Banca centrală a Suediei a anunțat că a început un proiect pilot pentru testarea unei CBDC(moneda digitala emisa de banaca centrala) a monedei naționale, e-krona. Programul pilot va fi în funcțiune timp de un an, până în februarie 2021.

”Utilizarea bancnotelor și a monedelor este în scădere în societate. În același timp, avansurile tehnologice în ceea ce privește moneda electronică și metodele de plată se desfășoară rapid. Riksbank vede potențiale probleme cu marginalizarea numerarului și, prin urmare, a inițiat un proiect pilot pentru a dezvolta o propunere de soluție tehnică pentru coroanele suedeze în formă electronică, o e-krona”

se menționează în anunțul publicat pe site-ul oficial al băncii.

Tranzactioneaza criptomonede folosind vTrader!

O e-krona ar oferi publicului larg accesul la un supliment digital în numerar, unde statul ar garanta valoarea banilor.

Soluția tehnică pentru acest CBDC de test a fost dezvoltată în parteneriat cu Accenture. Riksbank urmărește să investigheze dacă și cum ar afecta o e-krona legislația suedeză și rolul băncii în economie.

E-krona – urmatorul pas in în economia suedeză

Banca suedeză a subliniat că nu a fost luată încă o decizie oficială cu privire la emiterea unei e-krona. Dacă și atunci când CBDC-ul se va lansa în mod oficial pentru utilizare de către public, ideea este că această monedă bazată pe blockchain ar conduce la plăți convenționale și activități bancare în toată țara.

CBDC-urile sunt un subiect ce a stârnit foarte mult interes, iar Suedia este a doua țară (după Bahamas) care dezvăluie ceea ce ar părea a fi o adevărată criptomonedă națională. Bahamas a lansat un program pilot CBDC în decembrie și planifică o lansare completă cândva în a doua jumătate a anului 2020.

China pare că dezvoltă propriul CBDC, dar evoluțiile de până acum nu sunt la fel de coerente precum Suedia și Bahamas.

Lansarea unui CBDC în Suedia pare să se potrivească cu actuala stare a utilizării cash-ului în economia țării. Din ce în ce mai puțini cetățeni utilizează numerar, ceea ce face ca utilizarea banilor digitali să fie pasul următor în economia suedeză.

Ike

Vezi comentarii

Postari recente

Chainlink investește mai mult decât Ethereum pentru dezvoltarea rețelei

Un raport publicat de Flipside Crypto arată că Chainlink investește mai mult decât Ethereum în… Citeste mai mult

2 zile

Organizatie autonoma descentralizata – proiectul Aragon

Unul dintre motivele care au alimentat dezvoltarea explozivă a criptomonedelor și a tehnologiei blockchain este… Citeste mai mult

2 zile

Orase inteligente si Blockchain

In perioada 22 – 26 iunie, a avut loc Smart Cities Days 2020. Un eveniment… Citeste mai mult

5 zile

Este Bitcoin Vault o schema Ponzi sau nu?

Acum cateva luni cineva mi-a atras atentia asupra unui proiect crypto numit Bitcoin Vault. BTCV… Citeste mai mult

2 săptămâni

Va depăși prețul criptomonedei Ethereum maximul istoric de 1400$ in umatorul interval de timp?

Prețul criptomonedei Ethereum a avut o evoluție cel puțin interesantă și destul de similară cu… Citeste mai mult

2 săptămâni

Trump catre Secretarul Trezoreriei „Go After Bitcoin”

Cartea fostului Consilier pe Securiatate Nationala John Bolton, „Camera unde s-a întâmplat”, dezvaluie detalii picante… Citeste mai mult

2 săptămâni