Economia Chinei începe să sufere de aceleași probleme ca cea vestică – creșterea gradului de îndatorare a populației. În trecut, populația era obișnuită să economisească, ceea ce a ajutat la transformarea Chinei într-o putere mondială.

În prezent însă, generațiile mai tinere de chinezi încep să se bazeze mai mult pe credite pentru a-și finanța stilul de viață. Conform Fondului Monetar Internațional pentru fiecare dolar din PIB generat în China anul trecut, gospodăriile datorează 54 de cenți. Până în 2024, această cifră va crește până la 68 de cenți. Prin comparație, datoria consumatorului american este de 78 de cenți pe dolar.

Pot criptomonedele să atragă investitorii chinezi?

Partenerul fondator al Primitive Ventures, Dovey Wan, a subliniat însă că, având mai puține economii, mulți din China pot vedea deja Bitcoin ca fiind prea scump.

„Rețineți că venitul mediu anual al gospodăriei în China este de 10.000$. Pentru cine află acum de Bitcoin în China, sunt 99,9% șanse să creadă că Bitcoin este deja prea scump”

a afirmat ea pe Twitter.

Wan a adăugat că este probabil ca altcoins cu prețuri mai mici să fie mai atrăgătoare pentru investitorii chinezi.

Weekendul trecut, evoluția unor tokenuri precum NEO, Tron, VeChain, Bytom și altele de origine chineză a demonstrat că are dreptate. Prețurile acestora au înregistrat creșteri semnificative pe baza ideii de FOMO.

Băncile chineze au necesitat ajutor guvernamental

Deși reducerea economiilor poate să nu fie în totalitate o veste bună pentru bitcoin, situația dificilă în care se află băncile chineze ar putea să fie. Conform rapoartelor, Banca Yichuan, susținută de stat, este al patrulea creditor pe care autoritățile au fost nevoite să-l salveze anul acesta.

Banca rurală are peste un miliard de yuani în împrumuturi neperformante. Săptămâna trecută, pe rețelele de socializare au circulat speculații că este pe punctul de insolvență. O campanie de publicitate a reușit să prevină un așa zis ”bank run”- retragerea în masă a banilor de către populație.

În ultimele luni, economia Chinei a fost afectata de problemele de lichiditate. Pe măsură ce economia globală încetinește și băncile centrale sunt nevoite să salveze sistemul bancar, cei cu economii în valute fiat ar trebui să acorde atenție situației.

După cum scria vizionarul Satoshi Nakamoto:

”Trebuie sa avem incredere in banci sa ne pastreze banii si sa-i transfere electronic, dar împrumuturile se fac în valuri de bule de credit, cu doar o fracțiune în rezervă.”

CryptoZZ