Bitcoin va supravieţui fără îndoială cotelor scăzute curente dar nu va înlocui banii curând, apreciază econimistul-şef Allianz, Mohamed El-Erian.

„Criptomonedele vor continua să existe și vor deveni din ce în ce mai răspândite, dar vor face parte dintr-un ecosistem separat, nu vor fi moneda dominantă, așa cum au crezut unii dintre entuziaștii inițiali”

a afirmat El-Erian la conferinţa Invest din New York.

”Bitcoin nu poate înlocui banii convenționali deoarece criptomonedele sunt o marfă, nu o valută fiat. Nu au atribuțiile native ale monedelor reale. Nu vor înlocui banii.”

El-Erian: Monedele digitale sunt o marfă

În ciuda pesimiștilor, lucrurile se vor schimba datorită interesului pe care îl acordă instituțiile dispuse să investească, a spus El-Erian.

„Asistăm la o rotație – vânzările retail devin rezonabile, exuberanța face parte din trecut, iar instituțiile încep să se stabilizeze, ceea ce este un lucru bun pe termen lung.”

El-Erian a reafirmat declarația din Septembrie 2018, când a susținut ca Bitcoin era supracotată la acel moment. În opinia sa, criptomoneda-etalon ar trebui să valoreze în jur de 5.000 $ la cumpărare.

Acesta a insistat în declarația că monedele virtuale nu vor dispărea în urma acestei crize prelungite. Piața a trecut printr-o perioadă de supra-consum neașteptată, ceea ce a cauzat cotele-record de aproape 20.000$.

Această situație a cauzat, la rândul său, o perioadă de supra-producție care este responsabilă pentru criza actuală.

El-Erian susține că aceste evoluții – foarte dăunătoare pentru mulți traderi – sunt sănătoase pentru piață.

Barry Silbert, fondatorul Digital Currency Group împărtășește aceasta opinie. El a completat că fluctuațiile acentuate recente ale pieței sunt inevitabilele „dureri de creștere” prin care trece orice industrie nouă.

Silberd a numit cotele scăzute din piață „o oportunitate fantastică” . În opinia sa, schimbările esențiale de paradigmă se întâmplă în culise, fiind greu de observat într-o piață obsedată cu fluctuațiile de preț.

„În culise, se înființează firme care se ocupă cu crearea infrastructurilor pentru o nouă categorie de investitori – instituțiile. Deci, fundamental, nimeni nu a încetinit.”

În contrast cu părerea lui El-Erian, milionarul Tim Draper speculează că Bitcoin va reprezenta două treimi din finanțele globale.

Jeff Sprecher, preşedintele New York Stock Exchange, susţine că criptomonedele vor exista de acum înainte, indiferent de piaţa pesimistă. „Fără îndoială cripto va supravieţui”, a afirmat Sprecher.