În discuțiile despre care sunt riscurile în industria blockchain, răsare mereu același subiect, de fiecare dată. Este vorba despre ritmul alert în care blockchainurile importante se bifurcă, și despre posibilitatea ca în viitor bifurcațiile blockchainurilor mari să atingă masa critică.

Este un aspect important pentru că nu credem că blockchainurile private se vor scala eficient, dincolo de anumite cazuri de utilizare care să le transforme în platforme de uz general pentru contracte digitale între întreprinderi. Acest rol, dacă ajunge vreun sistem să îl joace, va aparține blockchainurilor publice.

Cu cât sunt mai multe companii și utilizatori pe o singură rețea, cu atât este mai probabil să poți tranzacționa cu partenerii de afaceri importanți pe o infrastructură comună. Dacă însă blockchainurile publice se așchiază în mai multe bucăți, unul din avantajele blockchainurilor private o să dispară.

În acest moment, bifurcațiile blockchainurilor publice  sunt la fel de ușoare cum e să dai comanda copy/paste. BIfurcațiile blockchainurilor au loc tot timpul ca metodă de a „rezolva” (și folosim cuvântul cu un spectru foarte limitat) disputele de guvernanță.

Această opțiune nu o să mai fie viabilă prea multă vreme. Activele din lumea reală reprezentate de jetoane digitale apar peste tot pe blockchainurile publice. Legăturile dintre aceste active –fie că vorbim despre imobiliare, diamante, aur sau conturi escrow în dolari americani – și jetoanele blockchain or să fie valide doar pe rețeaua principală.

Dacă nu se întâmplă încă acest lucru, acordurile de cumpărare pentru aceste jetoane și active vor trebui să definească foarte bine ce înseamnă un blockchain principal sau original pe care este localizată o monedă. Firmele externe implicate în atestare și audit vor trebui să cadă de acord asupra acestor planuri.

Rolul firmelor externe o să fie important în special de acum înainte. Blockchainurile sunt tot mai mult legate de proprietatea activelor din lumea reală. Verificarea legăturilor cu aceste active o să fie importantă pentru a câștiga încrederea investitorilor.

O să fie încă posibil să bifurci blockchainuri, dar șansele ca utilizatorii să adere la căi alternative scade pe zi ce trece. Acei utilizatori or să fie legați îndeaproape de activele investiționale. Dacă ele reprezintă obiecte în afara blockchainului, atunci vor avea doar o singură reprezentație validă pe blockchainul public.

Ca rezultat, o să fie tot mai important pentru blockchainurile publice importante să dezvolte modele de guvernanță robuste, care au posibilitatea să administreze și să încorporeze viziunea acționarilor. Este de asemenea important pentru utilizatori să înțeleagă că pe măsură ce se maturizează blockchainurile, ele vor deveni mai puțin dinamice și se vor schimba mai puțin frecvent.

Nu este un accident că instituțiile de încredere tind să evolueze mai încet și să prețuiască stabilitatea.

Arhive