European Securities and Markets Authority (ESMA), autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe a anunțat un buget de peste 1 milion de euro pentru monitorizarea activelor de tip fintech și crypto.
Înființată în 2011 la Paris, ESMA are ca obiectiv elaborarea unui registru uniform pentru piețele financiare ale Uniunii Europene, precum și supravegherea pieței. Autoritatea a înființat comitete tehnice în diverse domenii industriale, inclusiv tehnologia informației (IT), și lucrează, de asemenea, în domeniul legislației și al reglementării în materie de securities.
În programul său anual de lucru din 2019, ESMA dispune de 1,1 milioane de euro pentru a-și realiza oniectivele pentru anul următor. Acestea includ reglementarea și supravegherea noilor activități financiare, concentrându-se pe activele fintech și cripto.
Activitățile ESMA vor include identificarea riscurile legate de activitățile cu criptomonede, tendințe de evoluție și va oferi consultanță și propuneri relevante, dacă este cazul. În plus, ESMA și-a stabilit ca obiectiv facilitarea punerii în aplicare a Directivei privind piețele și instrumentele financiare (MiFID), pentru a face piețele mai transparente.
Printre obiective incluse în program se numără:
“Realizarea unei abordări coordonate a reglementării și a tratamentului de supraveghere a activităților financiare noi sau inovatoare și oferirea de consultanță pentru prezentarea către E.U. instituții, participanți la piață sau consumatori “.
Luna trecută, ESMA și-a anunțat intențiile de a extinde restricțiile privind contractele de diferențe (CFD), inclusiv cele bazate pe criptomonede. Agenția și-a justificat mișcarea prin “preocupare semnificativă privind protecția investitorilor” asociată cu oferirea de CFD clienților retail.
La începutul lunii martie, ESMA și-a consolidat cerințele privind CFD-urile.
“Datorită caracteristicilor specifice ale criptomonedelor ca și clasă de active, piața instrumentelor financiare care asigură expunerea la criptomonede, cum ar fi CFD-urile, va fi monitorizată îndeaproape, iar AEVMP va evalua dacă sunt necesare măsuri mai stricte”
a explicat autoritatea de reglementare.
În septembrie, grupul belgian Bruegel a solicitat miniștrilor Uniunii Europene să implementeze o legislație unificată privind criptomonedele și modul în care sunt distribuite investitorilor. Intenția este de a gestiona riscurile asociate, realizând în același timp potențialul tehnologiei blockchain.