Una dintre întrebările stringente din comunitatea bitcoin este dacă autoritățile americane vor reglementa sau nu ETF-urile bitcoin.

Bitcoinul și alte criptomonede au atras deja atenția investitorilor din întreaga lume. Multe instituții, printre care autoritățile guvernamentale, băncile și alte entități nu acceptă însă moneda digitală.

Conform directorului de relații cu investitorii de la XBT Provider, Ryan Radloff, deocamdată ne aflăm în șah mat între bănci și autorități. Băncile vor începe să accepte criptomonedele atunci când autoritățile o vor face. Deși aceasta este situația în cele mai multe țări, în unele jursdicții situația este mai fericită. În Suedia de pildă Nasdaq a inclus deja criptomonedele la exchangeurile publice.

Statutul bitcoinului în SUA

Statutul și clasificarea bitcoinului conform autorităților americane nu a fost încă hotărâtă. SEC nu a făcut încă nici un comentariu în clasificarea bitcoinului. Se pare că nici nu o vor face prea curând.

SEC a respins deja două entități care vor să ofere ETF-uri bitcoin posibililor investitori. Din punct de vedere legal, se pare că bitcoinul nu are prea mult succes.

Conform spuselor lui Radloff, bitcoinul nu va fi acceptat prea curând, după cele două respingeri ale SEC. Acest lucru însă s-ar putea schimba dacă instituția se lasă convinsă de flexibilitatea criptomonedei.

Bitcoinul în alte țări

Deși americanii sunt foarte stricți în ceea ce privește această problemă bitcoin, alte țări sunt ceva mai deschise. În Suedia, Elveția, Japonia și Italia bitcoinul este acceptat la schimburile publice. Există deja și reglementări în această problemă. Radloff a spus de asemenea că în viitor se așteaptă ca mai multe țări să accepte criptomoneda.

De notat este că există produse bitcoin tranzacționate în Europa. Nu sunt ETF-uri, dar sunt bilete tranzacționate la schimb (ETN-uri), similar cu ETF-urile. Diferența este că riscurile sunt diferite. Cu toate acestea, investitorii și autoritățile în Europa s-au obișnuit să folosească mai degrabă ETN-urile.

COINXBE și COINXNT sunt ETN-uri listate la Nasdaq Nordic. Alt produs bitcoin în stil ETN a fost recent delistat de la bursa din Gibraltar.

Nick Cowan, director administrative la bursa din Gibraltar spune că se așteaptă să fie listate curând două produse bitcoin similare, dar și un al treilea bazat pe mai multe criptomonede.

Cum pot fi convinși americanii

Piața este relative nouă.  A primit însă deja destulă atenție din partea investitorilor, care au extras mai multe date de pe urma sa. Cu toate acestesa, singura problemă ar fi reglementările guvernamentale și licențele. Un raport din partea Centrului pentru Finanțe Alternative de la Universitatea Cambridge arată că 46% din schimburi sunt reglementate. Asta înseamnă că restul de 54% nu operează cu licență.

Deși este dificil să convingi autoritățile americane să accepte monedă digitală, este încă posibil. Americnii caută transparență și stabilitate înainte să ia în considerare aprobarea. Motivul este că sunt implicate sume mari de bani și că își asumă niște riscuri.

Se pare că SUA nu va fi una din țările care vor adopta criptomoneda prea curând. Cu toate acestea, este o chestiune de timp până când autoritățile americane vor vedea că celelalte țări încep să dea aprobările. Cel mai probabil, le vor urma exemplul.

Sursa – CoinTelegraph