Moneda ether (ETH) a scăzut cu 47,5% în primele trei luni ale lui 2018. Până acum este cea mai mare scădere de la un trimestru la altul din toată istoria monedei.

Scăderea dramatică vine într-o perioadă în care toate piețele cripto sunt afectate. A fost însă exacerbată de probleme destul de specifire pentru ETH.

Totuși, deși scăderea pare majoră la prima vedere, se pare că acest picaj este doar o picătură în ocean când o comparăm cu creșterea de 9382% de care a avut ETH parte în 2017.

Dacă ne uităm la datele istorice de mai sus, performanța trimestrială cea mai proastă a avut-o ether la final de 2016, când a scăzut cu 39,6%, de la 13,2 dolari la 7,97$.

Ce nu a mers bine în 2018?

Ether a început puternic anul și a crescut la maxime absolute de 1432 pe 13 ianuarie. Totuși, problemele mai mari de pe piață au împins prețul ETH sub 1000 de dolari în a doua jumătate a lunii. Criptomoneda a închis la 1118$ pe 31 ianuarie, cu 47% mai mult de la o lună la alta.

Atunci, comunitatea de investitori considera ether o monedă refugiu pentru piața cripto. Ideea din spate era că va exista mereu o cerere constantă pentru monedă, dacă ținem cont că cele mai multe ICO-uri sunt construite pe platformă și creatorii trebuie să plătească comisioane în ETH.

Totuși, acest avantaj s-a dovedit a fi călcâiul lui Ahile în lunile care au urmat.

Februarie: Autoritățile americane au o problemă cu ICO-urile

În cadrul audierilor în fața Comitetului Bancar al Senatului pe 6 februarie, SEC, autoritatea fiscală americană, s-a concentrat pe problemele de fraudă prin ICO-uri. A fost o zi care a scăzut prețul ether la 650$.

Ether a atins o rezistență la 574 de dolari, urmărind recuperarea pieței. Ralierea care a urmat a rămas însă fără combustibil în apropiere de 1000 de dolari, spre final de lună. Ether a scăzut iarăși la 850$ – cu 23% mai jos.

Martie: Lichidarea prinde elan după acțiunile SEC, problemele cu rețelele sociale și interdicția la promovare

Prețul a scăzut sub 500$ pe 18 martie, după ce SEC a confirmat că investighează zeci de ICO-uri. Mai mult, giganții Google, Facebook și Twitter au interzis promovarea criptomonedelor pe platformă. Nici asta nu a ajutat prea mult prețul.

Per total, ETH a scăzut cu 53% în martie, urmărind lichidarea în mare a pieței.

Chiar și așa, dacă primul trimestru al lui 2018 nu a fost tocmai pe roze pentru cea de-a doua criptomonedă în topul volumelor de piață, există și partea bună a lucrurilor. Moneda este în continuare pe plus, cu o creștere de 700% de la un an la altul.