Europol a organizat săptămâna aceasta la Haga o conferință referitoare la combaterea spălării banilor și alte subiecte conexe în industria criptomonedelor, la care au participat 16 exchange-uri, companii de procesare de plăți și furnizori de portofele digitale alături de reprezentanți ai autorităților din țările europene.
Conform declarațiilor Europol, principalele subiecte abordate se vor referi la posibilitatea de urmărire a traseului criptomonedelor și la metodele de identificare a participanților la tranzacții. De asemenea, se vor discuta metodele de ascundere a surselor fondurilor, așa numitele coin-mixers, pe care unele proiecte cripto le utilizează pentru a asigura secretizarea tranzacțiilor.
Per ansamblu, scopul discuțiilor este de a combate ”abuzul de criptomonede în activitățile cu caracter ilegal” și ”metode de îmbunătățire a activității agențiilor de aplicare a legii” când vine vorba despre spălarea banilor și evaziunea fiscală.
Un registru centralizat pentru adresele suspecte nu este necesar
Unii participanți din partea autorităților europene au solicitat Europol să creeze un registru centralizat de adrese suspectate de activități ilegale care să fie transmis tuturor operatorilor de pe piața cripto, astfel încât aceștia să fie notificați imediat ce există tentative de convertire a criptomonedelor în valută fiat. Actorii de pe piața cripto însă susțin că o astfel de bază de date nu este necesară, deoarece majoritatea exchange-urilor deja supraveghează astfel de situații, utilizând instrumente puse la dispoziție de companii de securitate specializate (precum Chainalysis).
CEO-ul Bitpanda, Eric Demuth, a explicat:
”Avem deja o privire de ansamblu asupra tuturor tranzacțiilor efectuate pe platformă. Toate exchange-urile au acest avantaj și se folosesc de el. Oamenii care încearcă să spele bani folosing Bitcoin au întârziat cu 3 ani”.
Realitatea este că niciun provider de servicii asociate monedelor digitale nu dorește să intre în vizorul autorităților prin acoperirea faptelor ilegale, astfel încât, din acest punct de vedere, piața are deja mecanisme bine puse la punct.
În plus, Europol a demonstrat că este capabilă să combată spălarea de bani și activitățile ilegale fără ajutorul unei baze de date de adrese suspecte. În luna martie, de exemplu, au identificat și arestat un grup de infractori care spărgeau ATM-uri bancare și care au încercat să utilizeze banii prin carduri prepay asociate unor portofele de criptomonede cu care au cumpărat mașini de lux și case. Cu toate că operațiunea se extindea în mai multe țări (banii erau convertiți în criptomonede pe exchange-uri din Rusia și Ucraina, cardurile proveneau de la provideri din Gibraltar și Marea Britanie, iar criptomonedele erau folosite în Spania), autoritățile au reușit să identifice și aresteze 4 persoane implicate.