În data de 9 aprilie 2018, exchange-ul indian Coinsecure a fost victima unui furt de peste 438 de Bitcoin, fiind afectați aproximativ 11.000 de utilizatori. La momentul respectiv, contravaloarea criptomonedelor era de peste 3 milioane de dolari, iar dezvoltatorul companiei, Dr. Amitabh Saxena, a fost suspectat drept complice la furt. După investigația internă, Coinsecure a anunțat o recompensă de 20 milioane rupii (aproximativ 300.000$) pentru cei care vor ajuta la recuperarea BTC furați.

În data de 26 iunie, Coinsecure a anunțat că va compensa pierderile suferite de utilizatori, cu anumite condiții: aceștia trebuie să depună cererea însoțită de documentele de identificare în termen de 5 zile, iar contravaloarea BTC în rupii va fi transferată cu condiția să semneze un acord că nu vor iniția măsuri judiciare împotriva exchange-ului. În plus, cererile trebuie depuse în persoană la sediul companiei, ceea ce este foarte dificil având în vedere termenul foarte scurt pe care utilizatorii îl au la dispoziție.

”Suntem fericiți să vă informăm că am inițiat procesul de compensare a clienților în rupii, ca urmare a pierderilor suferite în atacul din data de 9 aprilie 2018. Nu vom primi solicitări după data de 30 iunie 2018 și nu vom avea nicio răspundere față de utilizatorii care încearcă să depună reclamații după data menționată.”

Având în vedere numărul mare de utilizatori afectați, comunitatea este nemulțumită de termenul foarte scurt pentru depunerea cererilor de compensare, precum și de condițiile impuse de Coinsecure. De asemenea, faptul că utilizatorii renunță la dreptul de a iniția acțiuni judecătorești în contextul în care rezultatele investigației nu au fost făcute publice reprezintă un alt factor care provoacă îngrijorare. Singurul aspect pozitiv este faptul că prețul Bitcoin la data de 9 aprilie era de aproximativ 6.850 $, iar compensația se va realiza la această valoare (în prezent, valoarea BTC este de 6.200$).

Din păcate, atât în India cât și în alte țări, exchange-urile funcționează în baza unor reglementări foarte neclare, astfel încât comunitatea are puține posibilități de protest.