Tehnologia blockchain și criptomonedele se dezvoltă extrem de repede, fapt ilustrat de numărul extrem de mare de criptomonede care se lansează în fiecare săptămână. Sistemul de management și tranzacționare însă este încă destul decomplicat, ceea ce reduce accesul și interesul publicului.

Exchange-urile descentralizate urmăresc să simplifice manegementul portofoliilor de criptomonede, facilitând utilizarea acestora la scară mai largă.

Un exchange descentralizat rezolva problema portofelelor

Una dintre problemele cu care se confruntă exchange-urile, de exemplu, este numărul mic de portofele pe care le acceptă, precum și accesul la fonduri. De exemplu, în cazul în care se întâmplă ceva cu proprietarul unui portofel, rudele acestuia nu au posibilitatea de a accesa fondurile. De asemenea, pentru că au existat cazuri în care deținătorii de criptomonede să fie jefuiți, trebuie să existe o metodă de asigurare a fondurilor.

Testeaza BRAVE si sustine revista noastra!

Jeremy Epstein, directorul companiei Never Stop Marketing, este de părere că o soluție la aceste probleme este implementarea de portofele ”trusted multisig” – acestea sunt portofele care permit accesul a 2 sau 3 persoane la fondruile existente (autorizate prin sistemul de chei duble). Exemple de astfel de portofele pentru Bitcoin de exemplu sunt Copay, Electrum, COinbase sau Blocktrail.

O altă problemă este transferul de criptomonede care aparțin de blockchain-uri diferite – companii precum ARK SmartBridge au creat platforme care pot efectua tranzacții între blockchain-uri cu minim efort, oferind de asemenea avantajul că nu este necesar să păstreze monede în alte rețele.

Unul dintre dezavantajele exchange-urilor centralizate este faptul că monede sunt păstrate pe platformă, permițând astfel manipularea prețurilor de către administratori, al căror scop în fond este obținerea de profit prin multiplicarea tranzacțiilor. Variațiile de preț determină traderii să efectueze tranzacții, așadar este în interesul lor ca valoarea criptomonedelor să se schimbe frecvent.

Există însă alternative

Toate au un volum de tranzacții în creștere (momentan undeva la zeci de milioane de dolari pe zi), iar servicii precum Radar Relay reduc riscul tranzacțiilor de tip ”open order book” (registrele în care se înregistreaza tranzacțiile solicitate, care ulterior sunt realizate în ordinea priorităților stabilite de platformă). Radar Relay permite controlul asupra tranzacției, eliminând dependența de prioritățile stabilite de platformă, deoarece este un sistem care conectează utilizatorii direct în funcție de schimbul pe care doresc să îl realizeze.

Protectia la atacuri DDoS

Exchange-urile descentralizate nu sunt la fel de rapide și au o popularitate scăzută decamdată, însă sunt de remarcat pentru că oferă o rezistență mai mare la tentativele de hack și atacuri de tip DDoS.

Alttex, de exemplu, oferă posibilitatea de a cumpăra și retrage fonduri în criptomonede sau valută fiat cu comisioane scăzute și oferă multiple posibilități de autentificare: Touch ID, Face ID, cod PIN sau autentificare în doi pași prin intermediul e-mailului. Verificarea identității se poate face inclusiv prin două fotografii ale cardului, față verso, utlizând un scanner specializat.

Co-fondatorul MoxyOne, Tanshul Kumar, a declarat de exemplu că în prezent colaborează cu multiple companii specializate în blockchain pentru a crea un portofel electronic care să includă cât mai multe funcționalități, asigurând în același timp securitatea în utlizare.

Esența tuturor acestor inovații este că exchange-urile descentralizate fac eforturi pentru a facilita utilizarea de către publicul larg, prin identificarea și eliminarea tutoror aspectelor care fac tranzacționarea cu criptomonede prea complicată. Un exchange descentralizat ofera control dar si responsabilitate.