Legea islamică Sharia are criterii foarte restrictive cînd vine vorba despre principiile economice, interzicând de exemplu dobânzile exagerate. Din acest motiv, criptomonedele reprezintă o oportunitate de creștere pentru sistemele economice islamice, bazate de obicei pe aur.

În aprilie 2018, mai multe comisii de studiu au declarat monedele digitale acceptabile din punctul de vedere al religiei islamice.

Această decizie a deschis piața cripto celor 1.8 miliarde de musulmani care au evitat până acum implicarea din motive teologice. Două inițiative de creare a unor platforme exchange dedicate comunității au fost anunțat pentru următoarea perioadă.

Emiratele Arabe vor avea First Islamic Crypto Exchange (FICE)

Adab Solutions, un start-up din Emiratele Arabe, a anunțat că va lansa First Islamic Crypto Exchange (FICE) în luna septembrie. Acesta va fi primul exchange creat pentru a respecta legea Sharia, dezvoltat be baza unui ICO.

Campania de vânzare a tokenului Adab va avea loc în luna septembrie, iar tokenurile vor fi utilizate pentru accesarea platformei.

Fondatorul Adab Solutions, Timur Turzhan, a declarat:

”Ideile care corespund normelor Sharia se bazează pe valori materială ușor de înțeles și au o strategie de afaceri clară. Acest lucru ne permite să afirmăm cu încredere că proiectele halal sunt incomparabil mai sigure și mai reușite decât multe inițiative cripto. Prin investirea în FICE, nu numai că veți susține proiectul necesar și bine organizat pentru Umma Islamică din întreaga lume, ci și veți face și o achiziție valoroasă care poate aduce un profit decent. Echipa noastră este dedicată afacerii sale și va face tot posibilul pentru a atinge toate obiectivele stabilite”

Platforma Huulk dorește să se lanseze în Malta

Platforma Huulk este o altă inițiativă de modernizare a finanțelor islamice prin utilizarea criptomonedleor și a tehnologiei blockchain. Compania a aplicat pentru obținerea unei licențe de funcționare ca platformă exchange în Malta.

În perioada următoarea, Huulk intenționează să încheie parteneriate cu o serie de exchange-uri europene.

Inițiativa aparține companiei OneGram Group, care a vândut tokenuri bazate pe aur în valoare de 400 milioane de dolari în ultimul an. Pe lângă criptomonede, platforma Huulk va lista și acțiuni în 20 de companii islamice de fintech, ce operează în țări precum Turcia și Malaezia.

Acestea sunt doar două dintre inițiativele bazate pe noile tehnologii create pentru a respecta legea Sharia. Criptomonedele și industria blockchain au astfel oportunitatea de a se dezvolta pe piețele din Orientul Mijlociu și Asia de sud-est.

Se apreciază că investitorii de pe aceste piețe vor injecta miliarde de dolari în noile sectoare economice.