În data de 18 iunie, Facebook a lansat oficial whitepaper-ul pentru noul său proiect Libra. Proiectul a stârnit extrem de multe reacții, atât în rândul comunității cripto cât și al politicienilor.
Aspecte esențiale
Definită ca o monedă digitală globală, Libra va fi bazată pe rezerve bancare în mai multe valute și alte instrumente financiare precum obligațiunile.
Noua monedă va fi gestionată cu ajutorul unei organizații ce va include în total 100 de membri. Până în prezent, fondatorii Asociației Libra include 28 de companii precum Mastercard, PayPal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz și Uber. Fiecare membru al asociației trebuie să investească minim 10 milioane de dolari în proiect.
Libra este un blockchain open-source, ce introduce și limbajul de programare Move pentru construirea de contracte inteligente. Testnet-ul Libra va funcționa în modul beta până la lansarea în prima jumătate a anului 2020.
Blockchain-ul Libra este gestionat de noduri și fiecare membru fondator operează un nod validator. Pentru moment, doar membrii fondatori au acces la introducerea de date (permissioned blockchain). Planul este ca în 5 ani, sistemul să devină permission-less, odată cu dezvoltarea rețelei.
Asociația Libra va avea rolul de a atrage colaboratori care să să accepte Libra ca metodă de plată.
Scopul final este de a trimite bani sau de a plăti la fel de ușor ca trimiterea unui mesaj Facebook.
Portofelul Calibra
Facebook a lansat și o nouă filială numită Calibra, care va dezvolta servicii asociate cu noua monedă. Primul produs va fi un portofel digital, care să permită stocarea, transferul și cheltuirea criptomonedei Libra. Portofelul va fi disponibil în Messenger, WhatsApp și ca aplicație de sine stătătoare.
Utilizatorii portofelului vor trebui să treacă prin procesul de KYC/AML, iar Calibra nu va fi disponibil în țările în care criptomonedele sunt interzise.
Critici din comunitatea cripto
“Spre deosebire de blockchain-urile existente, care văd blockchain ca o colecție de blocuri de tranzacție, Libra Blockchain este o singură structură de date care înregistrează istoricul tranzacțiilor și starea acestora în timp”.
Așadar, Libra este o bază de date cu intrări actualizate și o istorie a modificărilor din trecut. De fapt, specificațiile tehnice merg mai departe, clarificând că este o “bază de date descentralizată și programabilă”.
Cypherpunk Jameson Lopp a explicat că, deși funcționează la un nivel înalt, la fel ca majoritatea blockchain-urilor, tranzacțiile Libra nu necesită blocuri deoarece este un sistem permissioned.
Deoarece validatorii sunt în general presupuși a fi actori buni, sistemul nu trebuie să se protejeze împotriva atacurilor unor actori răi.
Lopp a declarat:
“Din moment ce Libra rulează un sistem autorizat, poate utiliza un algoritm mai eficient de consens, care nu are nevoie de loturi de tranzacții deoarece istoricul tranzacțiilor este mult mai puțin probabil să fie rescris”.
Acest ”nu tocmai blockchain” va fi gestionat de 100 de validatori, inclusiv Facebook, printr-un sistem proof-of-stake. Validatorii sunt companii mari și corporații cu numeroși clienți, care au făcut investiții semnificative în proiect.
“One ring to rule them all”
Până și Nouriel Rubini, cunoscut pentru atitudinea critică la adresa criptomonedelor precum Bitcoin, a comentat negativ la adresa proiectului Facebook:
”A început ca un club privat, permissioned, not-trustless și centralizat al oligopolilor. E ridicol să îl numești “blockchain”. La fel ca toate proiectele “entreprise DLT”, se folosește de eticheta blockchain pentru a atrage și controla miliarde de utilizatori. O escrocherie bazată pe monopol”
a susținut economistul.
Analistul Peter Todd a pus problema în termeni și mai simpli
”Libra este o bază de date centralizată nescalabilă, implementată cu un lanț intern în care utilizatorii trebuie să aibă încredere și care nu necesită validare. Practic, ei propun o monedă privată susținută de active. O sa reprezinte o provocare majoră pentru băncile centrale.”
tl;dr: FB's Libra is a unscalable centralized database, implemented with an internal chain that users must trust and aren't going to validate.
But the politics! They're proposing a private currency backed by assets. Hell of a challenge to central banks.
https://t.co/eFmsq23Tr8— Peter Todd/mempoolfullrbf=1 (@peterktodd) June 18, 2019
Andreas Antonopoulos este de aceeași părere:
“Proiectul Libra al Facebook nu este un concurent pentru blockchain-urile deschise, publice, permission-less, fără frontiere, neutre și rezistente la cenzură. Va concura atât împotriva băncilor de retail, cât și a băncilor centrale. Va fi amuzant să vedem ce se va întâmpla. “
John Carvalho, CCO al Bitrefill, a declarat:
“Încearcă cu siguranță să creeze o iluzie a descentralizării, dar în realitate au creat un cartel cu o taxă de intrare. Ei exploatează entuziasmul generat de termenul “blockchain”pentru a crea un sistem de plăți cooperativ ce va include maxim 100 de membri. “
Carvalho a subliniat însă că sistemele bancare moderne funcționează destul de bine pentru ceea ce Facebook încearcă să facă. Acest lucru a fost demonstrat de succesul înregistrat de sistemele de plăți mobile precum Venmo și WeChat. Practic, Libra a fost creată din comoditate – pentru a simplifica integrarea unui astfel sistem de plăți în Messenger și WhatsApp. El a afirmat că este foarte probabil ca o mare parte din cei 2.6 miliarde de utilizatori să utilizeze serviciul doar pentru că au deja descărcate aplicațiile.
Cu toate acestea, Carvalho a avertizat la rândul său.
“Libra încearcă să obtină succesul pe care WeChat l-a avut în Orient. Cu toate acestea, vor avea mari dificultăți în a convinge guvernele să tolereze ideea. “
Reacții politice și guvernamentale
Guvernul american nu pare să aibă o reacție pozitivă cu privire la noul proiect.
Republicanul Patrick McHenry, membru al Comisiei pentru Servicii Financiare a Camerei Reprezentaților, a solicitat o audiere privind proiectul Libra. Președintele comitetului, Maxine Waters, a solicitat oprirea dezvoltării proiectului cripto al Facebook până la clarificarea detaliilor.
Waters a făcut referire la controversa anterioară privind politicile de date Facebook. De asemenea, ea adeclarat că noua criptomonedă este ”o continuare a intruziunii necontrolate” în viața oamenilor.
“Autoritățile de reglementare ar trebui să vadă acest proiect ca un semnal de alarmă. Trebuie să abordăm cu seriozitate problemele legate de confidențialitatea și securitatea națională, riscurile de securitate cibernetică și riscurile de tranzacționare generate de criptomonede”,
a afirmat Waters.
“Având în vedere trecutul problematic al companiei, solicit Facebook să înceteze orice măsură de dezvoltare a unei criptomonede până când Congresul și autoritățile de reglementare vor avea ocazia să examineze această problemă și să ia măsuri”.
Politicienii europeni au reacționat de asemenea negativ la noua criptomonedă Facebook
Într-un interviu acordat radioului Europe 1, ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că Libra nu ar trebui privită ca înlocuitor pentru monedele tradiționale:
“Nu putem permite ca Libra să devină o monedă suverană. Nu se poate și nu trebuie să se întâmple”.
Le Maire a cerut, de asemenea, ca G7 să elaboreze un raport privind proiectul Facebook pentru întâlnirea din iulie. Grupul celor șapte (G7) este un grup format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite.
Markus Ferber, membru german în Parlamentul European, a solicitat abordarea Libra cu prudență și scepticism:
“Facebook, cu peste 2 miliarde de utilizatori, ar putea deveni o bancă din umbră. Autoritățile de reglementare ar trebui să fie foarte atente.”