Firmele de securitate de la Moscova oferă un nou serviciu – protecție pentru oamenii care cumpără și vând criptomonede pe bani fiat. Companiile și-au arătat de asemenea disponibilitatea să ajute la investigarea infracțiunilor care au legătură cu piața cripto. Poliția are încă rețineri să lucreze la astfel de cazuri, pentru că monedele digitale nu sunt încă reglementate în Rusia.

Bitcoini în valoare de milioane, furați de escroci cripto

Firmele de securitate din capitala Rusiei oferă acum servicii de protecție celor care tranzacționează criptomonede în lumea de carbon. Aranjamentele au adesea loc în stradă și implică tranzacții cripto prin telefonul mobil sau prin portofele hardware, contra transferuri de bani. Fondurile virtuale și fiat se pierd adesea, după ce utilizatorii cad victimă infractorilor moderni.

Un număr tot mai mare de cazuri legate de frauda cripto și furturi au fost raportate în ultimele luni în presa rusească. Pentru că monedele digitale nu sunt încă reglementate pe teritoriul țării, poliția nu se implică imediat. Colegii lor din sectorul privat s-au arătat pregătiți să ajute investigațiile.

Recent, poliția din Moscova a arestat membrii unui grup infracțional organizat din Dagestan, care au dat atacuri investitorilor cripto. În decembrie, un student de 20 de ani care a fost prădat de criptomonede în valoare de milioane de ruble a făcut senzație în presă. Tânărul a fost răpit la o stație de metrou. După ce l-au amenințat cu un cuțit, atacatorii l-au dus acasă la el, unde i-au cerut să le transfere criptomonedele pe care le avea și care valorau 1,6 milioane de dolari.

Acum câteva zile, alt moscovit a fost jefuit de 10 milioane de ruble în bitcoin (contravaloarea a 160 000 de dolari). În plină zi, a încercat să facă o tranzacție cu un „cumpărător”, care i-a smuls portofelul hardware și a fugit fără să plătească. Cu o săptămână înainte de asta, un rezident din Nizhny Novgorod a pierdut 13 000 de dolari în criptomonede cam în aceleași circumstanțe. Nu demult, un pensionar din Volgograd a fost și el jefuit.

Statisticile din Rusia sunt pline de cazuri asemănătoare. Cele mai multe dintre aceste infracțiuni au fost comise în timpul unor întâlniri față în față, pentru a schimba criptomonede. Mulți ruși sunt tentați de aceste vânzări directe, pentru că platformele de trading online percep comisioane mari. De obicei, acestea implică plăți în bani și transferuri de criptomonedă.

Serviciile de protecție încep de la 15 dolari pe oră

Numărul mare de furturi și fraude legate de întâlnirile în lumea reală a utilizatorilor a creat o nevoie de un nou tip de servicii de escortă. Mai multe companii din Moscova oferă deja serviciul. Ratele încep de la 1000 de ruble pe oră, adică undeva la 50 de lei. Prețul crește dacă clientul vrea să închirieze o mașină a companiei sau să angajeze mai multe gărzi.

Legea rusească impune restricții asupra serviciilor de gardă personală, iar firmele preferă să semneze contracte pentru protecția proprietății. O valiză de bani sau un portofel hardware intră în această categorie.

„Costul serviciilor depinde de suma tranzacționată. Luăm un procent. Oferim de asemenea servicii în afara țării, pentru că monedele digitale sunt un fenomen internațional”, a spus Natalia Korovskaya, proprietar la o firmă de securitate din Moscova.

Kurovskaya a adăugat faptul că firma ei lucrează de asemenea cu investitori cripto care au fost jefuiți sau au căzut pradă fraudelor. După spusele ei, agențiile de stat nu știu să investigheze astfel de infracțiuni, pentru că nu există reglementări pentru sectorul cripto.

În luna februarie, fondatorul Prizma coin a fost răpit în Moscova. Atacatorii au furat de la el 300 de bitcoin, 20 000 de dolari și o agendă, dar și trei telefoane mobile. Poliția rusă nu a inclus și criptomonedele în lista bunurilor furate.