Folosesti energie verde? Voi începe prin a spune că există mai multe soluții prin care îți poți acoperi investiția inițială dacă te hotărăști să îți instalezi, de exemplu, panouri solare sau centrale de energie eoliană. Cea mai bună variantă rămâne să apelezi la vânzarea energiei generate în exces către o companie de electricitate, nu pentru că ar oferi cine știe ce prețuri competitive cât pentru certificatele verzi pe care le poți obține de la acestea. În schimbul lor, vei primi subvenții europene semnificative care pot amortiza o parte din costurile instalării sistemului.
Aceasta nu este o variantă viabilă în toate cazurile, fie pentru că trebuie să aștepți câteva luni pentru a te racorda și a putea vinde energia în exces sau pur și simplu zona în care locuiești nu permite racordajul.
”Conform noii legi a energiei (nr. 160/2012), Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este autoritatea competentă care aprobă preţurile reglementate de vânzare-cumpărare a energiei electrice şi cantităţile de energie electrică din contractele încheiate între producători şi furnizorii clienţilor finali care optează pentru preţurile reglementate, cu respectarea calendarului de eliminare treptată a acestora.
Astfel, pentru anul în curs, ANRE a stabilit pentru piaţa reglementate o cantitate de energie electrică de 15,337 TWh, la un preţ mediu de livrare de 155 lei pe MWh.” Conform ziarului Capital.
Comparativ cu ideea de a monta un miner în casă care să consume productiv energia în exces, prețurile oferite de companii sunt destul de mici.
Dacă însă ai acel exces de energie, moneda bitcoin îți deschide o piață nouă. Un miner ANTMINER S9 (care este cel mai performant și eficient în momentul de față) are o viteză de 12,93Th/s și un consum de 1400Wh. Poate produce în jur de 0,5BTC pe lună, cu un consum de aproximativ 1MW (presupunând că ai exces de 1MW lunar). La prețul zilei, asta înseamnă cam 300 de dolari, un venit suplimentar oricum mai mare decât suma pe care ai primi-o de la companiile de electricitate.
Există o serie de scenarii ideale în care poți folosi un miner la capacitatea lui maximă.
- Folosesti energie verde pe care nu ai posibilitatea să o vinzi pentru certificate verzi. În acest scenariu și neavând cheltuieli la curent, venitul brut obținut de miner devine venit net, deci tu rămâi cu întreaga valoare de pe piață a bitcoinului generat.
- Profiți la maxim de unul dintre marile dezavantaje în a ține un miner în casă – faptul că acesta se încălzește foarte tare. Pentru că vine iarna și costurile la încălzire cresc, puteți să generați căldură și bitcoini în același timp și să încălziți încăperea cu un ASIC. Costurile la încălzire pentru o suprafață de, să zicem, 100mp, pot varia între 300 și 700 de lei pe lună, în funcție de mai mulți factori. Ce tip de încălzire folosești? În ce stare este echipamentul? Cât este de eficientă izolația termică a locuinței? Etc. În funcție de suprafața de încălzit, doi sau trei mineri pot foarte bine să preia în totalitate responsabilitățile centralei termice. Îți rămâne doar să găsești o soluție pentru a scăpa de zgomotul pe care acesta îl face (schimbarea ventilatoarelor, izolarea fonică sau plasarea mai convenabilă a minerului în casă).
- În spiritul IoT, poți folosi un miner pentru a încălzi apa de la robinet. Ucrainienii au lansat boilere cu plăcuțe de aluminiu, care pot fi înlocuite cu un relativ succes cu un miner. Nu este o metodă foarte bine perfectată și poți uita de dușurile fierbinți cu temperatură constantă, dar este o idee care merită urmărită.
În orice caz, o combinație între cele trei variante te poate scăpa de facturile lunare de încălzire și îți poate aduce un venit suplimentar decent.