Guvernul american a adăugat doi cetățeni chinezi pe lista de persoane acuzate că au spălat bani prin criptomonede pentru Coreea de Nord. Oficiului de Control al Activelor Externe OFAC i-a acuzat pe Yinyin Tian și Juiadong Li de „activități cibernetice dăunătoare”.

Secretarul Trezoreriei SUA Steven Mnuchin a dat următoarea declarație:

„Regimul nord-coreean a continuat campania sa răspândită de atacuri cibernetice ample asupra instituțiilor financiare pentru a fura fonduri. Statele Unite vor continua să protejeze sistemul financiar global, responsabilizând pe cei care ajută Coreea de Nord să se angajeze în criminalitatea cibernetică. ”

Cei doi cetățeni chienzi sunt acuzați că fac parte din Lazarus Group. Acesta este un grup de hackeri ce au realizat mai multe atacuri asupra exchange-urilor cripto.

Foloseste un browser sigur – Foloseste BRAVE!

Conform unui rechizitoriu făcut public de autorități, cei doi au reușit să fure peste 250 de milioane de dolari în criptomonede. Dintre acestea, 100 de milioane au fost spălate prin intermediul mai multor exchange-uri.

Până în prezent, autoritățile au reușit să identifice 113 adrese cripto folosite de cei doi.

Fondurile crypto furate pot să provină din hack-urile Coincheck și UpBit

Rechizitoriul susține că, în 2018 „co-conspiratorii din Coreea de Nord” au sustras criptomonede în valoare de 250 de milioane de dolari dintr-un exchange. Este posibil ca incidentul să facă referire la fondurile crypto furate din hackul Coincheck. Tian Yinyin și Li Juiadong au reușit să spele criptomonede în valoare de 100 de milioane de dolari între decembrie 2017 și aprilie 2019 pentru complicii lor din Coreea de Nord.

Potrivit documentelor, „co-conspiratorii din Coreea de Nord” sunt, de asemenea, responsabili de hackul unui exchange sud-coreean în noiembrie 2019. În acel incident au fost furate 48,5 milioane de dolari în criptomonede. Aceasta poate fi o referință la hackul UpBit, de la care a fost furat ethereum în aceași cantitate la momentul respectiv.

Conform documentului, s-au furat în total 234 milioane USD în cripto. Inclusiv bitcoin, eter (ETH), zcash (ZEC), dogecoin (DOGE), XRP (XRP), litecoin (LTC) și ethereum clasic (ETC).

Cei doi acuzați au vândut o parte dintre criptomonede printr-un exchange american și unul sud-coreean.

Potrivit comunicatului de presă al Ministerului Justiției:

„Plângerea privind confiscarea civilă numește în mod specific 113 conturi și adrese de monedă digitala care au fost folosite de către inculpați și co-conspiratori fără nume pentru spălarea fondurilor. Plângerea privind confiscarea urmărește recuperarea fondurilor, o parte din acestea fiind deja confiscată”.

CryptoZZ