Comunitatea Free TON, un grup independent de dezvoltatori de software, validatori și utilizatori au lansat „Free TON Blockchain”. Acesta este un blockchain bazat pe Telegram Open Network, proiect creat inițial de aplicația de mesagerie criptată Telegram.

Comunitatea TON declarase anterior că va lansa o versiune open-source a rețelei, în ciuda disputelor legale de lungă durată ale Telegram cu SEC. Autoritatea americană a încercat să blocheze lansarea rețelei și distribuirea tokenurilor TON.

BRAVE Browser – Mai bună securitate și protecție la traking

Conform unui anunț publicat de TON Labs, comunitatea va lansa Free TON Blockchain împreună cu tokenuri gratuite „TON” care vor fi distribuite utilizatorilor.

Free TON Blockchain va fi menținut și validat de o rețea de membri independenți, care lucrează pe principiile Declarației de Descentralizare (DOD). DOD este documentul principal care guvernează operațiunile Free TON Community și este disponibil pe site-ul web al proiectului freeton.

Telegram nu este implicat in proiectul Free TON Blockchain

Lansarea de astăzi vine în ciuda unei aparente decizii a CEO-ului Telegram, Pavel Durov, de a întârzia lansarea TON pentru aprilie 2021. Comunitatea Free TON spune că Telegram „nu mai poate fi implicată” în proiect:

„Procedurile legale în SUA înseamnă că Telegram, creatorul inițial al blockchainului TON (Telegram / The Open Network), nu mai poate fi implicat […] Sperăm că Free TON va promova valorile pieței libere de date cu caracter personal – protecție, guvernare descentralizată, rezistență la cenzură și cooperare în întreaga lume”.

Potrivit comunității Free TON, oricine poate deveni parte a rețelei prin semnarea DOD. Singura excepție sunt cetățenii și organizațiile din SUA, cel puțin în această etapă.

Anunțul Free TON vine la scurt timp după ce TON Labs și-a dezvăluit planurile de a publica componente majore ale sistemului TON OS pe GitHub. TON OS este conceput pentru a acționa ca un sistem de operare pentru blockchainul TON și este de așteptat să fie disponibil ca software gratuit pentru dispozitive precum iPhone, smartphone-uri și computere bazate pe Android.

CryptoZZ