Fundația Bill și Melinda Gates a anunțat platforma Mojaloop – o nouă colaboare cu compania Coil pentru a implementa Interledger Protocol și a sprijini accesul la servicii financiare penru cei ce nu dețin conturi bancare.

Interledger este un protocol de interoperabilitate care permite plăți între diferite rețele blockchain, utilizând diferite criptomonede. Tehnologia a fost inițial dezvoltată de către fostul CTO al Ripple, Stefan Thomas, în perioada în care acesta lucra încă în cadrul companiei. Aceeași tehnică este acum utilizată ca bază a proiectului Coil, pe care Thomas l-a fondat la începutul acestui an

Fundația Bill și Melinda Gates intenționează să colaboreze cu Coil pentru a dezvolta platforma Mojaloop. Aceasta va folosit tehnologia Interledger și conectează diferite elemente ale sistemelor de plată pentru a facilita tranzacțiile în timp real.

Mojaloop este un software open source pentru crearea de platforme de plată care să ajute oamenii din lumea întreagă din întreaga lume să acceseze servicii financiare digitale. Software-ul este conceput pentru a oferi un model de referință pentru interoperabilitatea plăților între bănci și alți furnizori din întreaga economie a unei țări. Acesta este disponibil gratuit pentru dezvoltatorii de software care doresc să îl implementeze pentru bănci, furnizori de servicii financiare și alte companii.

Lansat anul trecut, Mojaloop a fost dezvoltat de fundația Gates în colaborare cu Ripple. Pentru a facilita integrarea în țările sărace, software-ul oferă opțiuni multiple de monedă:

“plățile sunt în moneda națională a țării respective, astfel încât sistemul să ajute la includerea și integrarea persoanelor (de obicei sărace) care au fost în trecut abandonate”

a menționat Miller Abel, directorul adjunct al Fundației Gates.

Fundația Bill și Melinda Gates explorează aplicații tehnologice de tip blockchain începând cu anul 2015, ca parte a efortului de îmbunătățire a incluziunii financiare. Asigurarea accesului la servicii moderne pentru rezidenții din țările sărace este unul dintre obiectivele importante ale organizației finanțate de creatorul Microsoft.