Reglementările mai stricte și pedepsele mai mari pot descuraja unele infracțiuni cripto, se susține în raportul Chainalysis.

Furnizorul de criminalistică blockchain a publicat miercuri raportul „Starea criminalității criptografice ” pentru anul 2020. Acesta oferă o analiză a activităților ilicite de anul trecut, contrastând cu acțiunile din anii precedenți.

Chainalysis a constatat că, deși cantitatea de Bitcoin trimisă de la entități criminale s-a dublat între 2018 și sfârșitul anului 2019, aceasta reprezintă încă doar 0,08 la sută din numărul total de tranzacții Bitcoin anul trecut.

În ciuda faptului că au existat numeroase hack-uri și furturi din exchange-uri, escrocheriile conduc în materie de pagube.

„Escrocherii au fost de departe categoria de criminalitate cripto ce a obțnut cele mai mari câștiguri în 2019”,

se arată în raport.

„Crypto-scams reprezintă un pericol semnificativ pentru protecția consumatorilor. Creșterea acestei activități în 2019 necesită acțiuni sporite din partea autorităților de reglementare, a forțelor de ordine și a exchange-urilor.”

Furnizorul de criminalistică blockchain propune solutii

Conform raportului, escrocheriile cripto au acumulat aproximativ 4,3 miliarde de dolari în criptomonede. În total, Chainalysis apreciază că activitatea ilicită totală s-a ridicat la 6 miliarde de dolari anul trecut.

În general, scams au reprezentat 8,6 miliarde de dolari în tranzacții cu criptomonede. Activitatea infracțională (inclusiv furturi și hacks) a totalizat puțin sub 12,5 miliarde de dolari.

Alte categorii de criminalitate includ finanțarea terorismului, ransomware-ul, piețele darknet și furtul direct.

Chainalysis menționează că o soluție de reduce a problemei activităților ilicite cu criptomonede este reprezentată de o mai bună reglementare. Reguli mai clare ar duce la o mai bună aplicare a reglementării și acțiuni din partea exchange-urilor cripto pentru a combate activitățile ilicite.

„Considerăm că implicațiile de protecție a consumatorilor face din escrocheriile cripto un subiect ce trebuie abordat de către autoritățile de reglementare. Forțele de aplicare a legii trebuie de asemenea să aibă resurse pentru a investiga. Exchange-urile sunt, de asemenea, într-o poziție unică din care să ajute, atât în ceea ce privește protejarea utilizatorilor de scams, cât și pentru a împiedica escrocii de succes să depună fonduri sau să încaseze.”

CryptoZZ