Start-up-ul Giza Device a lansat în ianuarie un ICO care a strâns aproximativ 2100 ether (echivalentul a 2,4 milioane de dolari) pentru dezvoltarea unui ”sistem de stocare super-securizat” pentru criptomonede, însă site-ul companiei a dispărut iar orice încercare de contact s-a lovit de adrese de e-mail și Twitter inactive.

Înșelătoria s-a bazat pe un profil de LinkedIn fals, susținut de conturi de Twitter și un website, iar numărul de insestitori s-a ridicat la 1000 de persoane, care au contribuit cu 2100 ether.

”Totul părea în regulă, până când în ianuarie compania care trebuia să creeze device-ul a anunțat că Giza a încheiat colaborarea cu ei și a avertizat asupra faptului că este o înșelătorie”

a delcarat unul dintre investitori. Încercările de contactare a fondatorilor s-au dovedit inutile – site-ul nu mai este disponibil, contul de Twitter este inactiv, iar fondurile din portofelul oficial au fost redistribuite.

Giza Device semnase un contract cu compania Thrid Pin LLC în decembrie 2017 pentru producția de portofele digitale, iar directorul Third Pin Ivan Ioan Larionov a anunțat încetarea contractului în data de 30 ianuarie 2018, deoarece start-up-ul nu a plătit facturile.

Cu câteva săptămâni în urmă, un alt start-up, LoopX, care promitea ”cel mai avansat algoritm de tranzacționare de pe piața criptomonedelor” a dispărut fără urmă după ce a acumulat aproape 275 BTC și 2500 ETH (aproximativ 4,5 milioane de dolari), deși investorii înșelați afirmă că sumele se ridică la echivalentul a peste 10 milioane de dolari în criptomonede.