Grupul de acțiune financiară (FATF) dorește ca instituțiile financiare să se pregătească pentru extinderea globală a sistemelor de identificare digitală.
Autoritatea de supraveghere a publicat un ghid privind identitatea digitală din perspectiva reglementărilor anti-spălare de bani (AML) și de prevenire a finanțării terorismului (CFT).
FATF își propune să abordeze problemele emergente de securitate și transparență, în contextul în care procesarea tranzacțiilor financiare intră în era digitală. Ghidul listează în mod specific tehnologia de registru distribuit (DLT) ca un instrument care poate ajuta la creșterea rețelelor digitale de identificare. O serie de companii blockchain au început deja să dezvolte soluții în acest domeniu, precum Civic.
Proiectul de 77 de pagini detaliază multe probleme legate de sistemele de identificare digitale, inclusiv fiabilitatea și independența acestora. De asemenea, subliniază modul în care identitatea digitală poate fi folosită pentru a efectua verificările clienților.
Grupul de acțiune financiară solicitare catre autoritati
Organizația interguvernamentală a postat pe site-ul său o serie de întrebări la care așteaptă feedback prin e-mail până pe 29 noiembrie 2019.
Zonele de interes includ riscurile specifice pe care ID-ul digital le poate prezenta pentru aplicarea AML/CFT. De asemenea, identitatea digitală ar putea susține incluziunea financiară și ar ajuta la monitorizarea tranzacțiilor. Unele întrebări abordează impactul potențial asupra implementării cerințelor de păstrare a înregistrărilor FATF.
FATF a solicitat de asemenea autorităților
„să elaboreze linii directoare sau regulamente clare care să permită utilizarea adecvată a sistemelor de identitate digitală fiabile și independente”.
Organizația a fost din ce în ce mai activă în spațiul blockchain în acest an. În iunie, organizația și-a publicat îndrumările pentru exchange-urile cripto și alți furnizori de servicii. Acestea trebuie să pună în aplicare protocoale KYC stricte în jurul transferului de active digitale.