În această perioadă are loc o reuniune a membrilor G20 și a Financial Action Taskforce (FATF) pentru a stabili standardele de reglementare aplicabile industrie cripto.
În luna iunie, grupul FATF a elaborat un proiect de reglementare aplicabile criptomonedelor și companiilor care le gestionează. Membrii G20 au elaborat o declarație oficială ce menționează:
“Inovațiile tehnologice, inclusiv cele care stau la baza criptormondelor, pot aduce beneficii semnificative sistemului financiar și economiei mai largi. Activele criptate nu reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare globale în acest moment, dar rămânem vigilenți la riscuri, inclusiv cele legate de protecția consumatorilor și a investitorilor, spălarea banilor și combaterea finanțării terorismului (CFT).”
În prezent, grupul FATF lucrează pentru finalizarea ghidului pentru bunurile virtuale și digitale.
Un proiect problematic pentru industrie
Membrii comunității cripto au subliniat că, în forma actuală, proiectul va provoca dificultăți majore pentru industria criptomonedelor. Proiectul FATF prevede:
“Guvernele ar trebui să se asigure că furnizorii de servici cu privire la bunuri virtuale (VASP) obțin și dețin informații necesare și exacte cu privire la originea fondurilor și informațiile solicitate de beneficiari cu privire la transferurile de active virtuale. Acestea trebuie să transmită informațiile de mai sus către VASP beneficiari și (dacă există) și să le pună la dispoziția autorităților competente, la cererea acestora “
Compania Chainalysis a explicat de ce această prevedere este aproape imposibil de implementat:
”Acest lucru ar obliga VASP să verifice nu doar identitatea clienților, ci și să identifice destinatarii transferurilor pentru a putea transfera acele informații. Această regulă ar fi aplicabilă tuturor tranzacțiilor peste pragul de 1.000 USD / EUR. Orientările FATF, în forma actuală ar avea implicații profunde pentru industria cripto”.
Chainalysis a subliniat că există piedici majore în implemementare
“Există obstacole tehnice clare care împiedică companiile cripto să se conformeze acestor standarde. În cele mai multe cazuri, exchange-urile cripto nu pot identifica dacă un beneficiar este un cont de o altă platformă sau un portofel personal. În plus, nu există în prezent o infrastructură care să permită transmiterea informațiilor între companiile cripto”.
Consecințe negative
John Roth, ofițerul de securitate de la Bittrex, a subliniat că adresele de portofel sunt în mare parte anonime. Exchange-urile nu au în prezent posibilitatea de a identifica beneficiarii fondurilor:
”Va fie nevoie de o restructurare completă și fundamentală a tehnologiei blockchain sau va fi nevoie de un sistem de colaborare paralel global între cele aproximativ 200 de exchange-uri cripto din lume … Vă puteți imagina cât de dificil ar fi să construim așa ceva”
Jeff Horowitz, șeful departmaentului de conformitate al Coinbase, este de aceeași părere și subliniază consecințele negative ale unei astfle de reguli:
“Grupul FATF trebuie să ia în considerare numeroasele consecințe neintenționate ale aplicării acestei reguli specifice la VASP. Aplicarea reglementărilor bancare în această industrie ar putea determina mai multe persoane să efectueze tranzacții individuale, ceea ce ar conduce la o mai mică transparență pentru aplicarea legii.”
Una dintre consecințele unei astfel de reglementări ar fi proliferarea exchange-urilor descentralizate și peer-to-peer care nu se supun reglementărilor KYC/AML. Acest lucru va reduce semnificativ transparența tranzacțiilor pe care autoritățile o doresc.