Echipa din spatele criptomonedei care urmează să fie lansată în curând a făcut afirmații ambițioase cum că aceasta nu va putea să fie bifurcată.
Anunțată astăzi, Hedera este o rețea pubică construită pe Hashgraph, un tip de tehnologie a registrelor distributive dezvoltată de compania Swirlds. Hedera are deja versiuni private cu câțiva clienți din mediul întreprinderilor.
Hedera Hashgraph, corpul guvernamental al rețelei, a strâns în ianuarie 18 milioane de dolari printr-o vânzare privată a monedei, care nu are încă un nume. Această vânzare, după spusele companiei, reprezintă mai puțin de 20% din suma totală de criptomonede generate.
Diferit de un blockchain, Hashgraph este considerat mai sigur, scalabil și „mai corect” decât oricare din mecanismele de dovadă de lucru care securizează bitcoinul sau sistemele permisive cu care experimentează băncile sau alte corporații. Creatorii spun că versiunea Hedera poate să faciliteze microplățile, stocarea distributivă de fișiere și poate să susțină contractele inteligente.
Aceștia au reușit să atragă un utilizator important. MZ, fostul Machine Zone, dezvoltatorul de jocuri din spatele unor aplicații populare ca Mobile Strike, a spus că va construi aplicații distributive peste protocol.
Cel mai uimitor în legătură cu Hedera este utilizarea unui cod patentat în loc de unul open-source, într-o rețea totuși deschisă.
Codul poate să fie văzut public iar dezvoltatorii vor putea să construiască aplicații peste rețea fără să aibă nevoie de licență. Corpul care guvernează Hedera se va folosi de patent pentru a preveni copierea codului sau crearea unor platforme care să intre în competiție sau a unor criptomonede asociate.
Mance Harmon, co-fondator și director la Swirlds, a spus despre situație că este „transparență cu stabilitate”.
„Putem să garantăm că platforma noastră nu o să se bifurce niciodată. Va fi o platformă cu o singură monedă pentru totdeauna.”
Opțiunea de bifurcație este văzută de mulți din comunitatea cripto ca un lucru pozitiv, pentru că le permite celor care nu sunt mulțumiți de direcția în care se îndreaptă proiectul să meargă pe o cale separată. Ca să nu mai vorbim de faptul că dă bani gratis celor care au moneda originală. Harmon a spus însă că vede acest lucru ca pe un obstacol la adopția pe piață.
Lucrarea albă de la Hedera explică raționamentul în felul următor:
„Bifurcațiile ferme prin care au trecut bitcoin și ethereum au afectat (discutabil) efectele rețelei asupra criptomonedelor. Au creat confuzie și nesiguranță pe piață. În același fel, explozia altcoinurilor (și legitimitatea dubioasă și valoarea multora) nu pune în pericol încrederea necesară în afaceri și consumatorii care se gândesc să adopte criptomonedele.”
Swirlds, care a patentat tehnologia, a oferit o licență irevocabilă către Hedera Hashgraph, corpul de guvernare, pentru a folosi rețeaua publică, după spusele lui Harmon
După modelul VISA
Spre deosebire de modelul obișnuit al rețelelor publice, procesul de guvernanță al Hedera este nepermisiv, sau restricționat la doar anumite părți.
Hedera Hashgraph este formată din 39 de „organizații cunoscute și cu reputație”, conform lucrării albe. Colectiv, toate dețin două treimi din suma de jetoane a rețelei.
Swirlds este una dintre companii. Un purtător de cuvânt a spus că celelalte nume vor fi anunțate în următoarele săptămâni. Harmon a spus că printre ele se numără bănci, dar și companii care lucrează în industria medicală, media și industria juridică.
„Scopul era să ne asigurăm că nimeni nu are mai multă sau mai puțină influență asupra rețelei decât alții”, a spus Harmon. Toți cei 39 de membrii sunt „egali unul cu celălalt”, a explicat.
Modelul a fost structura de guvernare pe care Dee Hock a folosit-o în 1968 pentru a crea Banca Națională Americard, cunoscută azi ca VISA. Conform lucrării albe, corpul legislativ va controla fluxul de bani și va administra schimbările la cod.