Analiștii economici atrag atenția că piața bursieră se pregătește de o prăbușire. Un argument în acest sens este așa numitul Indicatorul Warren Buffett.

Indicatorul Warren Buffett – ce este si cum functioneaza

Indicatorul este un model care respectă principiile de investiții valorice ale lui Warren Buffett. Acesta ia în considerare plafoanele combinate ale pieței de acțiuni tranzacționate public la nivel mondial și îl împarte la produsul intern brut global (PIB). Ecuația matematică a fost considerată de mult timp un indicator al modului în care piața bursieră evoluează în raport cu economia mondială.

Cumpara si Vinde Bitcoin folosind LDV Bank!

Dacă indicatorul Buffett este de peste 100%, înseamnă că piețele bursiere la nivel mondial sunt supraevaluate în comparație cu economia globală. În august, indicatorul a urcat la o maximă din ultimele 30 de luni.

Analiștii concluzionează așadar că bursele se pregătesc de un crash, deoarece sunt supraevaluate. Efoturile guvernelor mondiale și în special ale Stetelor Unite au forțat o creștere a prețurilor acțiunilor din martie până în prezent. Această creștere nu este însă susținută de restul indicatorilor economici.

Oracolul din Omaha a început să vândă acțiuni

Warren Buffett a fost foarte pasiv vara aceasta. El este cunoscut pentru faptul că se folosește de perioadele de criză pentru a cumpăra acțiuni în anumite industrii care își revin ulterior. În ciuda revenirii prețurilor din martie până în prezent, Buffett nu a făcut mișcări majore.

Recent, el și-a vândut acțiunile în compania Restaurant Brands International, care deține lanțurile de restaurante Tim Hortons, Popeyes și Burger King. Compania a suferit pierderi semnificative din cauza reducerii operațiunilor provocate de pandemie.

De asemenea, săptămâna trecută Buffett a vândut acțiuni în mai multe bănci și a achiziționat un pachet într-o companie ce minează aur. Este clar că Oracolul din Omaha este de părere că piața bursieră se pregătește de o criză și a preferat să investească într-un activ de siguranță precum aurul.

Ce înseamnă pentru piața cripto?

Indicatorul Warren Buffett ar putea avea un efect pozitiv asupra pieței cripto. Investitorii îngrijorați deja caută active de siguranță care să îi protejeze de o prăbușire a pieței bursiere. Aurul deja a depășit valori record. Bitcoin trece printr-o perioadă de consolidare, dar se menține peste pragul de 11.500$.

Este foarte posibil ca, odată ce apar primele semne de instabilitate ale burselor, acești investitori să se orienteze către un activ ce a demonstrat că este independent de piețele financiare tradiționale.