2016 a devenit anul reînvierii pentru prețul bitcoin.

În acest moment, prețul a ajuns la 640$, cu 50% mai mult decât prețul pe care îl avea la 1 ianuarie. Factorii macroeconomici din China și Europa au jucat cu siguranță un rol important, dar nu există influență mai mare asupra prețului decât înjumătățirea bitcoin, un eveniment rar care se petrece în rețea și care va avea loc în acest sfârșit de spptămână.

Nimeni nu știe sigur cum va fi afectată rețeaua de această mult-așteptată reducere a recompensei pentru mineri. Experții fac însă câteva predicții despre impactul pe care îl va avea înjumătățirea bitcoin asupra prețului.

Unii au prevăzut că evenimentul va crește prețurile, în timp ce alții se așteaptă să vadă un efect de scădere sau…să lase prețurile așa cum sunt. Specialiștii în economie vin și cu predicții despre cum va fi influențată volatilitatea.

Pentru a înțelege mai bine înjumătățirea bitcoin – folosesc calculatoare de putere mare și concurează pentru a adăuga blockuri de tranzacție la blockchain. De fiecare dată când un miner câștigă un block și oferă dovada de lucru, acel miner primește o recompensă. Recompensa era inițial de 50btc, iar acum scade la 12,5btc pe 9 iulie.

Cu timpul, această înjumătățire va continua să se înjumătățească, până când rețeaua crează 21 de milioane de bitcoini, limita maximă de bitcoini emiși.

Observatorii pieței sunt conștienți de ani de zile că urmează înjumătățirea bitcoin. Petar Zikovski, director de operațiuni la platforma de tranzacționare Whaleclub spune că oamenii s-au pregătit pentru acest eveniment de luni de zile. Asta înseamnă că investitorii au pariat deja, în funcție de așteptările pe care le au. Așadar, în curând se vor lovi de realitate și își vor ajusta pozițiile din mers.

Creștere?

Unii experți au prezis că moneda digitală va continua să crească după înjumătățire.

Printre aceștia se numără Joe Lee, fondator la platforma de derivative Magnr, care a spus pentru CoinDesk că se așteaptă ca prețurile să crească în zilele de după înjumătățire. Totuși, a adăugat că ”pe termen scurt” înjumătățirea bitcoin nu va avea un impact semnificativ asupra prețului.

Investitorul și antreprenorul Vinny Lingham se așteaptă de asemenea la creștere dacă numărul celor dispuși să vândă bitcoini scade. În aceste condiții, prețul ar trebui să aibă parte de o creștere lentă dar consecventă, după spusele lui.

Pe lângă asta, am putea avea parte de presiune suplimentară asupra minerilor, ceea ce ar forța prețul să crească rapid.

Lee a declarat într-un interviu pentru CoinDesk că vede ”volatilitate pe termen scurt, condusă de activitate de tranzacționare speculativă”, dar a pus accent pe faptul că aceste noutăți vor avea ”un efect limitat asupra prețului”.

Cu toate acestea, Lingham a subliniat că ”bitcoinul este întotdeauna volatil” și a adăugat:

Cea mai mare greșeală pe care o putem face este să credem că prețurile vor crește, chiar dacă se confruntă cu schimbări la nivel înalt, politice și de tehnologie

Scădere?

Lingham a notat că deși lucrurile ar putea să stea destul de bine după înjumătățire, evenimentul ar putea să declanșeze posibilități neprevăzute, iar impactul acestora este imposibil de prevăzut.

Evenimentul are ”repercursiuni tehnice și economice” pe care analiștii nu le-au încorporat în prețul bitcoin, după analiza lui.

În funcție de cum vor arăta lucrurile după înjumătățire, Lingham spune că bitcoinul ar intra într-o fază de consolidare de 3-6 luni după ziua înjumătățirii, perioadă în care va căuta ”un nou prag pentru preț, cu volatilitate mare” care după predicțiile lui ar fi undeva în jur de 400-500$.

Lingham a spus că ar putea să apară evenimente neprevăzute care ar putea să ducă prețul în jos, în timp ce Zivkoski a notat că entuziasmul pieței acumulat înainte de înjumătățire nu o să dureze la nesfârșit.

Ne așteptăm ca această presiune de cumpărare să se liniștească în săptămânile de după înjumătățire, culminând cu o lichidare pentru cei care au pus de-o parte bitcoini (cei care au cumpărat la 200-300$) ” a spus acesta.

Încasarea profiturilor va scădea prețurile ”la nivele istorice de suport” a prezis acesta. A adăugat însă că nu are date clare cu care să își susțină predicția.

Rik Willard, fondator și director administrativ la Agentic Group a spus că prevede la rândul său un declin în prețul bitcoin, dar se așteaptă ca scăderea să fie una temporară.

Ca atunci când se face stock split, vom vedea o scădere a valorii bitcoinului, inițial. Acestea fiind spuse, mă aștept ca prețul să crească aproape de nivelele curente mai repede decât în cazul acțiunilor, ținând cont că este un sector al pieței pe care se înscriu taurii

Willard a spus că nu anticipează volatilitate semnificativă după înjumătățire. Zivkovski este de aceeași părere și accentuează faptul că volatilitatea nu a fost prea semnificativă nici la înjumătățirea precedentă.

”Ne așteptăm ca volatilitatea să fie relativ normală și de data aceasta, la înjumătățire și în perioada de după, pentru că evenimentul este unul prevăzut” a spus acesta.

Menținerea status quo-ului

Arthur Hayes, co-fondator și director la BitMEX este de părere că înjumătățirea bitcoin nu va avea impact pe piață.

Proiecția mea este că înjumătățirea nu va avea absolut niciun efect asupra prețului bitcoin. Reducerea inflației bitcoin este atât de mică comparativ cu volumul tranzacționat zilnic, încât cred că este doar o distragere foarte popularizată

Acesta a continuat prin a spune că dacă prețul bitcoin ar fi fost încă între 300-400$, atunci înjumătățirea bitcoin ar fi putut avea un impact semnificativ asupra operațiunilor minerilor, dar la 600-700$, nu se așteaptă să joace un rol important.

Daniel Masters, care administrează  Fondul de Investiții Bitcoin Global Advisors a spus și el că înjumătățirea bitcoin nu ar trebui să aibă, cel puțin inițial, un efect asupra prețului.

În timp ce unii privesc evenimentul cu anxietate, speculând că ar putea să fie nefezabil economic pentru unii mineri să mai opereze, Lee a spus că mulți din comunitatea bitcoin au o abordare diferită.

”Comunitatea vede înjumătățirea ca pe un semn al maturizării rețelei. Înjumătățirea bitcoin reprezintă o bornă uriașă pentru că reprezintă cel mai mare și mai puternic proiect de procesare computerizată din lume, sigur din punct de vedere criptografic.”

Sursa – CoinDesk