În ciuda faptului că manageri de top ai instituțiilor financiare s-au declarat în favoarea bitcoinului și tehnologiei blockchain, autoritățile de stat interzic utilizarea tuturor criptomonedelor, în paralel plănuind să introducă propria monedă digitală a țării.

Filtrarea argumentelor

Statul rus este adesea birocratic ineficient, plin de opreliști și nu ia în seamă nevoile cetățenilor. Mai mult, are potențialul de a limita libertatea de a alege. În acest moment, se apără viguros și se păzește de un fenomen bizar – tehnologia blockchain, de altfel folosită la scară largă în restul lumii.

Părerile despre această problemă sunt împărțite. Din păcate, cei care au puterea de a decide asupra viitorului blockchainului sunt însă de partea cealaltă a baricadei.

Ministerul Finanțelor și Comisia de Investigație a Federației Ruse a sugerat impunerea răspunderii penale pentru cei care folosesc criptomoneda. La începutul anului trecut, autoritățile erau ceva mai tolerante cu tehnologia, dar acum sunt în opoziție fermă.

Dmitry Marinichev, responsabil pe problemele de Internet, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu blockchainul și tot ce ține de blockchain, care ar putea să fie considerat o adevărată amenințare. Nu este surprinzător că guvernul rus vrea cu tot dinadinsul să păstreze status quo-ul.

La forumul de discuții ”Perspective ale aplicării și dezvoltării tehnologiilor blockchain în Rusia” Dmitry Marinichev a spus că orice încercare din partea statului de a interveni în procesul introducerii tehnologiei blockchain de către afaceri și impunerea unor interdicții în a folosi bitcoinul nu au sens. Crede cu tărie că în loc să se limiteze utilizarea criptomonedei, guvernul ar trebui să faciliteze atât dezvoltarea cât și dezvoltarea tehnologiei care se află în spatele monedei.

În legătură cu tehnologia registrelor distributive, Mariniche a spus :

”Vom vedea doar efecte pozitive asurpa afacerilor dacă conceptul registrelor distributive este identificat și se introduce un cadru legislativ”

Recunoașterea potențialului blockchain

Un alt grup de instituții este destul de deschis schimbărilor pe care le-ar putea aduce tehnologia blockchain. De exemplu, Banca Centrală a Rusiei, regulatoriul financiar principal, a ales să studieze tehnologia pentru a învăța mai multe despre ”extraterestrul” venit din vest și apoi a ajuns la o concluzie în legătură cu potențialul asupra industriei financiare. În acest scop, a creat un departament special.

Directoarea Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, a spus că este foarte important să se tragă o linie între utilizarea bitcoinilor și aplicațiile tehnologiei blockchain. Crede cu tărie că potențialul acestuia din urmă este foarte mare.

Cel mai mare serviciu de plăți Qiwi și cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, se află printre susținătorii tehnologiei blockchain. Așadar, la începutul anului, Qiwi a anunțat lansarea propriei monede digitale, bitrubla.

Herman Gref, director executiv, și membru al comisiei executive al băncii Sberbank se declară împotriva încercărilor de a limita utilizarea monedelor digitale în Rusia și a somat autoritățile să își tempereze amenințările.

Acesta spune despre bitcoin și blockchain:

”Cu siguranță bitcoinul nu este ceva ce ar trebui interzis. Blockchainul este un nou Internet. Adică, este inovația de același nivel și de aceeași importanță ca și Internetul. Ce se întâmplă acum nu este acceptabil – tehnologia abia începe să se dezvolte și să devină ceva interesant, iar autoritățile noastre deja au spus Nu. Apoi au spus că nu putem să cumpărăm criptomonede, acum spun că cei care o fac vor ajunge după gratii. Sunteți siguri că aceasta este decizia potrivită pe care trebuie să o luați pentru a asigura avansul și progresul? Nu cred. Dacă blockchainul este interzis, riscăm să vedem că progresul se întâmplă altundeva, în alte țări, și riscăm să pierdem profesioniști și experți care ar părăsi țara pentru a căuta un mediu și o legislație mai prietenoase.”

Mai mult decât atât, Gref este sigur de impactul pe care l-ar putea avea tehnologia blockchain asupra tuturor industriilor fără excepție. Așadar, crede că Rusia nu ar trebui să piardă această nouă tehnologie revoluționară.

Blockchainul va revoluționa ideile despre cum funcționează lumea

Multe bănci înțeleg că introducerea tehnologiei blockchain va schimba semnificativ întregul sistem, logica sa și mecanismele sale. Principalul avantaj al blockchianului și a criptomonedelor atunci când le comparat cu monedele tradiționale este absența intermediarului.

În ziua de astăzi, toate operațiunile cu bani, documente și date implică participarea unui terț. Băncile, autoritățile statului și notarii trebuie să își pună ștampila pe documente pentru a da legitimitate unor înțelegeri. Pentru că blockchainul este total decentralizat și controlat de membri ai comunității, simplifică semnificativ procedura și scoate din ecuație intermediarii.

Cu alte cuvinte, dacă l-am introduce în viața de zi cu zi, blockchainul va elimina nevoia de bănci, de o parte din autoritățile statului, de companii de asigurare și registre. Tehnologia poate să schimbe natura relației dintre stat și cetățean.

Bazele de date dezvotlate folosind tehnologia blockchain ar putea să fie folosite pentru a păstra nu doar informații despre tranzacțiile financiare și obligațiile legate de credite, ci ar putea să înregistreze căsătorii și înregistrări ale migrației. Nu e de mirare că autoritățile statului se opun introducerii tehnologiei.

În plus, alte probleme ale oficialilor statului care se opun monedelor digitale se leagă de reputația lor proastă – avem prea multe exemple de utilizarea bitcoinului pentru afaceri cu droguri, arme și alte activități ilegale. În acest moment, introducerea reglementărilor are o logică, pentru că în spatele utilizării bitcoinului sunt probleme legate de anonimitatea tranzacțiilor și de caracterul lor global, transfrontalier.

Dezvoltarea unui cadru legislativ pare a fi una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă autoritățile statului. În acest moment, nu există restricții legale care să privească tehnologia blockchain. Cu toate acestea, impunerea unor interdicții de a folosi monedele digitale va afecta multe procese de afaceri.

Era și timpul

Mulți experți cred că situația economică curentă poate facilita introducerea de noi tehnologii. Ca și în cazul altor inovații, blockchainul cauzează multe dezbateri, atât la nivel național cât și la nivel internațional. Ambii oponenți și susținători pot să fie de acord cu un lucru – blockchainul este una dintre cele mai importante invenții din ultima decadă și este capabil să revoluționeze industria financiară, securitatea cibernetică și educația. De ce să nu începem prin a clarifica un cadru legislativ?

Dacă tehnologia blockchain este aplicată la scară largă atât de ruși cât și de băncile internaționale, țara ar putea să aibă o șansă să scape de sancțiuni. De exemplu, introducerea blockchainului va permite trecerea de la sistemul internațional de telecomunicații financiare numit SWIFT.

La fiecare sesiune parlamentară, autoritățile ruse pretind că principala prioritate și aspirație a lor este să asigure dezvoltare sustenabilă a țării pe toate planurile și să accelereze evoluția tehnologică. În practică însă, încă se tem de inovație și preferă să se rezume la lucrurile familiare, chiar dacă sunt învechite.

Politicienii nu se pot hotărâ dacă iubesc sau urăsc bitcoinul și blockchainul, iar utilizatorii protestează.

Bitcoinul este cea mai ușoară și cea mai convenabilă metodă de a face tranzacții financiare. Pentru a trimite bitcoini de la moscova la Irkutsk nu ai nevoie decât să știi o adresă de portofel. Pe de altă parte, dacă vrei să trimiți ruble, trebuie să ai multe informații bancare. În plus, durează prea mult și este supus la multe comisioane. Aparent, statul interzie criptomoneda pentru a păstra această iluzie că există nevoia de bănci și de comisioane.

Când dai din cap că da, dar de fapt vrei să spui nu

Ultimul avans al administrației ruse în ceea ce privește bitcoinul este…introducerea unui proiect de lege care să restricționeze utilizarea sa.

Aleksey Moiseev, ministru adjunct de finanțe în Federația Rusă, a spus:

”Ministerul a pregătit proiectul de lege care impune sancțiuni penale pentru operațiunile cu bitcoin. Cu toate acestea, proiectul de lege nu înseamnă o interzicere a criptomonedelor ci o interzicere a schimbului de bitcoin pentru moneda națională, rubla. Minerii și traderii schimburilor internaționale nu au de ce să se teamă, dacă legea este adoptată nu vor fi afectați.”

Mai simplu spus, ai voie să tranzacționezi bitcoin în Rusia, important este să nu fi prins și să tranzacționezi cu alte monede decât rubla. Așadar, urmează să vedem ce se va întâmpla în runda următoare a acestui joc nesfârșit.

Astfel, mișcarea recentă a serviciului de monitorizare financiară federală urma să plănuiască intorucerea propriei criptomonede rusești, conform publicației Kommersant. Conform propunerii, cetățenii vor putea să schimbe ruble rusești și alte monede pentru criptomonedă doar pe platforme online speciale. Pentru acest proces, va fi nevoie de informații personale de identificare pentru a minimiza transferurile anonime. Instituția a început din câte se pare discuțiile cu ministerul de finanțe și cu oficialii băncii centrale.

Sursa – CoinTelegraph