Un dezvoltator din Correa de Sud a înregistrat pe blockchain-ul Ethereum detaliile tratatului de pace încheiat între Correa de Nord și cea de Sud, atât în limab correană cât și în engleză.

Ryu Gi-hyeok a creat două tranzacții cu ETH ce conțin textul Declarației Panmunjom, pe care liderii Moon Jae-in și Kim Jong-un au semnat-o pe 27 aprilie 2018 la Summit-ul Inter-Coreean. În acest mod, textul tratatului este accesibil oricui și reprezintă un eveniment istoric important ce face acum parte din blockchain.

În intervalul iunie 1950- iulie 1953, între cele două țări a avut loc un război alimentat în special de rivalitatea (și Războiul Rece) dintre SUA și Rusia, încheiat prin semnarea unui armistițiu care a împărțit peninsula în două state.

La 65 de ani de la încheierea armistițiului, cei doi lideri coreeni au făcut primul pas pentru a remedia relațiile dintre țări, iar tratatul menționează intenția acestora de a organiza întâlniri diplomatice cu SUA și ulterior cu Sua și China pentru a restabili pacea în regiune.

De asemenea, în documentul publicat pe blockchain se menționează măsurile de cooperare economică și socială ce vor fi implementate, precum și intenția de denuclearizare a peninsulei Coreea.

Publicarea unui astfel de document cu relevanță politică pe blockchain este relevantă deoarece demonstrează încrederea publicului în imutabilitatea sistemului, iar în același timp oferă acces internațional la informații care nu pot fi publicate prin alte metode.

Metoda a mai fost folosită în acest an de activiștii mișcării #MeToo din China, unde cenzura este foarte strictă – o petiție referitoare la abuzurile comise de un profesor universitar a fost înregistrată pe blockchain-ul Ethereum ca și comentariu asociat unei tranzacții după ce autoritățile au derulat o campanie de eliminare a oricărei referiri la ea din social media.