Cei mai mulți experți financiari cred că bitcoinul este o bulă. Jeremy Grantham este unul dintre cei care se îndoiesc de faptul că bitcoinul și celelalte criptomonede ar avea un viitor strălucit. Grantham are un portofoliu de predicții destul de precis. A prezis două crize financiare mari, și are deci un oarecare avantaj când vine vorba despre evaluarea piețelor. După părerea lui, „bula” bitcoin o să se spargă în următorii doi ani.

Foarte puțini experți financiari și-au arătat simpatia față de bitcoin și criptomonede. Acestea sunt o formă de bani fără rivali, care scoate din ecuație cu totul intermediarii și experții. Într-un fel, este normal că aceștia își doresc ca bitcoinul să cadă, nu să reușească. Jeremy Grantham, co-fondatorul firmei de investiții GMO Investment Management, este în tabăra celor care spun că bitcoinul este o bulă. Mai exact, acesta crede că moneda de top o să se prăbușească în cel mult doi ani. S-ar putea chiar ca evenimentul să aibă loc, după spusele lui, în șase luni.

Jeremy Grantham își face griji în legătură cu bitcoinul și cu bursa

Lipsa de valoare fundamentală și piețele nereglementate sunt două probleme presante, după spusele investitorului Jeremy Grantham. Merge atât de departe cât să spună că investitorii au „mania grandorii”. Sunt cuvinte destul de dure, dar era de așteptat. Bitcoinul este esența bulei după părerea lui Grantham. Cu totate acestea, nu este singura piață în legătură cu care își face griji. Spune că și bursele mari se vor prăbuși în aceeași perioadă. Este o problemă despre care puțini experți au vorbit în ultimele luni.

Rămâne de văzut dacă și când se vor îndeplini aceste predicții. Entuziaștii cripto cred că bursele se vor prăbuși mult mai rapid decât bitcoinul. În același timp, s-a simțit că bitcoinul are un călcâi al lui Ahile destul de la vedere. Piețele sunt încă ușor de băgat în sperieți, iar situația nu s-a îmbunătățit în ultimii nouă ani.

Se pare că explozia de creștere a celei mai mari criptomonede este sub control deocamdată.

Jeremy Grantham este un investitor care și-a câștigat repectul. Este posibil însă să se înșele, în ambele situații. Se pare că lumea a luat-o razna în tot sectorul financiar. Pe piață există probleme mai presante decât bitcoinul și alte criptomonede. Este desigur adevărat că toată această „valoare” le poate fi luată oamenilor. Rămâne de văzut dacă vor renunța așa de ușor.

Un lucru este clar. Nu este prima poveste despre bula bitcoin pe care o să o auzim anul acesta. Cel puțin cineva recunoaște că și bursa este într-o stare de plâns la rândul său.