Kim Dotcom a devenit faimos după ce a creat platforma Megaupload , una dintre cele mai mari platforme de partajare de fișiere din lume. El a fost regele acestei industrii până în 2012, când afacerea a fost închisă în urma unei investigații a FBI.

Kim a fost acuzat de complicitate în încălcarea drepturilor de copyright pentru muzică, filme și multe alte creații. Acuzațiile de piraterie s-au datorat faptului că a pus la dispoziție serverele proprii pentru utilizatori. Ulterior, creatorul Megaupload a fost acuzat și de spălare de bani, ceea ce înseamnă riscul de închisoare pe termen lung.

FBI a colaborat cu autoritățile locale din Noua Zeelandă pentru a-l aresta și a realiza percheziții. De atunci, cazul a trecut prin mai multe instanțe, deoarece americanii au cerut extrădarea în SUA.
În prezent, cazul a ajuns la Curtea Supremă din Noua Zeelandă, unde Kim Dotcom a solicitat anularea cererii de extrădare.

DotCom și criptomonedele

După închiderea Megaupload, Kim Dotcom a revenit în atenția publicului când s-a transformat într-un susținător al criptomonedelor. În luna iulie a lui 2017, el și-a anunțat intenția de a lansa K.IM, un sistem bazat pe tokenuri proprietare. Noul sistem bazat pe criptomonede ar permite recompensarea directă a creatorilor de conținut.

Pentru a obține monetizarea conținutului digital, platforma proiectului transformă conținutul în date criptate. Pentru ca utilizatorii să poată accesa conținutul, datele vor trebui să fie decriptate și ei vor plăti pentru acest lucru.

Whitepaper-ul proiectului prezintă și motorul de plată K.im, care gestionează plățile și autorizează decriptarea fișierului. Acest sistem elimină interceptarea de către intermediari care în prezent reprezintă o barieră pentru o remunerare adecvată a creatorilor de conținut.

Din păcate, metodele automatizate de recunoaștere a copyright sunt încă în stadiu embrionic în industria cripto. Proiectul lui Kim Dotcom nu a fost încă pus în practică.

Creatorul MegaUpload

s-a menținut în atenția publică cu declarații explozive despre criptomonede. În luna august 2018, el a susținut că dolarul american se va prăbuși din cauza politicilor economice ale Statelor Unite. Kim Dotcom susține că populația ar trebui să se orienteze spre Bitcoin, deoarece are mai multe șanse de supraviețuire.

Observația sa cu privire la economia americană nu este tocmai exagerată. Se apreciază că deficitul bugetar al Statelor Unite va crește cu 1000 miliarde de dolari în 2019. Datoria externă SUA depășeste cu 100% produsul intern brut, iar economia americană nu o duce prea bine.