Piața europeană de criptomonede se extinde în fiecare zi, iar numărul de platforme ce oferă servicii de exchange este în creștere. Kriptomat a fost dezvoltat în Estonia și s-a lansat la începutul anului 2018.

Exchange-ul are o reputație buna și una dintre cele mai prietenoase interfețe de utilizator. În plus, deține două licențe în Estonia, ceea ce îi permite să ofere servicii în toată Uniunea Europeană.

Cu peste 30 de criptomonede listate ce pot fi achiziționate cu euro, platforma este un candidat foarte bun la titlul de ”cea mai bună rampă fiat din Europa”.

Aspecte legale

Compania Kriptomat este înregistrată în registrul comercial din Estonia și este supravegheată de Unitatea de Informații Financiare a Ministerului Finanțelor din această țară. Are două licențe ce îi asigură conformitatea – licență pentru furnizarea de servicii de schimb de monedă virtuală cu monedă fiat și licență pentru furnizarea serviciului de portofel de monedă virtuală. Estonia a implementat deja un pachet de legi dedicat activităților cu criptomonede, asigurând astfel legalitatea acitvităților de tip exchange cripto.

În luna mai 2020, Kriptomat a devenit primul exchange european de criptomonede ce a obținut un certificat ISO / IEC 207001: 2013. Acest lucru înseamnă că are standarde operaționale și tehnologice riguroase pentru sistemele de gestionare a securității informațiilor.

În plus, Kriptomat este membru fondator al INATBA (International Association for Trusted Blockchain Applications). Din acestă organizație fac parte proiecte precum IOTA, Fundația Cardano și Algorand.

Echipa actuală de management a Kriptomat este formată din CEO Srdjan Mahmutovich, COO Dejan Davidovic și CTO Jaka Erjavec. Adresa companiei este Tornimäe tn 5, 10145 Tallinn, Estonia.

Despre serviciile Kriptomat

Platforma oferă servicii exchange pentru tranzacționarea a 31 de criptomonede sub forma a 74 de perechi cripto-cripto sau fiat-cripto. Achizițiile se pot realiza cu euro, utilizând mai multe metode de plată precum card de credit, Neteller și Skrill.

Taxele și costurile pentru depuneri și retrageri sunt foarte transparente și pot fi găsite rapid. Taxele calculate sunt afișate înainte de realizarea tranzacției. Prin comparație cu alte exchange-uri, aceste comisioane sunt de nivel mediu (de exemplu, mai bune decât Coinbase dar mai mari decât Kraken). De exemplu, taxa de vânzare și cumpărare de BTC cu euro este de 1.45% (Coinbase percepe 1.49%). Tranzacțiile cripto-to-cripto nu generează taxe.

Valoarea minimă a tranzacției este de 30 de euro, iar valoarea minimă a unui depozit este de 35 de euro. Limitele maxime sunt mari prin comparație cu alte platforme similare (25.000 euro pe zi și 200.000 euro pe lună pentru transferurile SEPA).

Fiecare cont are propriul portofel digital, iar Kriptomat oferă și opțiunea de a conecta un portofel extern la cont.

Un avantaj major pentru utilizatori este faptul că exchange-ul este disponibil în 23 de limbi (inclusiv limba română). În plus, interfața de utilizator este extrem de simplă și intuitivă, astfel încât oricine poate folosi serviciile exchange-ului fără probleme. Există numeroase ghiduri video de utilizator pe site-ul Kriptomat, care ajută începătorii să realizeze operațiunile.

Exchange-ul are versiuni pentru desktop și pentru mobil, iar aplicația de mobil facilitează înregistrarea de cont. În plus, există un asistent virtual care ajută utilizatorii să găsească rapid răspunsuri la diferite nelămuriri. Pentru cei preocupați de securitate, toate operațiunile realizate implică autentificare în doi pasi (2FA).

Echipa de suport clienți este disponibilă 24/7 și poate fi contactată prin numeroase metode, de la e-mail la Whatsapp și Telegram. Conform TrustPilot, Kriptomat are un rating de 3.7 din 5.

În iulie, platforma a introdus o nouă interfață de utilizator, mai ușor de folosit, care oferă și două funcții noi. Utilizatorii pot urmări prețurile criptomonedelor sau a întregului portofoliu prin grafice live și pot primi alerte de preț.

Am stat de vorba cu echipa Kriptomat

Un purtător de cuvânt al Kriptomat a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări din partea echipei Goana după Bitcoin.

Ike: De ce ar cumpăra oamenii criptomonede pe platforma dvs.? Ce este special în Kriptomat?

Kriptomat: Există multiple motive. Kriptomat nu este numai autorizat oficial și reglementat, dar suntem, de asemenea, primul exchange european care a obținut acreditarei ISO de securitate a informațiilor. În afară de asta, credem că toată lumea merită să aibă acces la criptomonede, astfel încât platforma noastră este disponibilă în 23 de limbi diferite (inclusiv română), are taxe mici și este foarte ușor de utilizat.

Ike: Câți utilizatori aveți și care este volumul de tranzacționare zilnic?

Kriptomat: Avem utilizatori din toată lumea, dar avem rezultate excelente mai ales în Europa. În unele țări europene (cum ar fi Slovacia, Slovenia, Croația) suntem deja lideri de piață, astfel încât înregistrăm zilnic din ce în ce mai mulți utilizatori. Nu pot împărtăși cifre exacte, dar intenționăm să devenim exchange-ul cripto # 1 în Europa până în 2025

Ike: Aveți în plan să lansați un token nativ? Cum ar fi Binance BNB sau Huobi Token?

Kriptomat: Deocamdată nu, am decis să punem accentul pe îmbunătățirea serviciilor pentru utilizatorii noștri, pentru a ne asigura că toată lumea (indiferent de sex, vârstă sau abilități tehnice) poate cumpăra, vinde sau stoca criptomonede.

Ike: Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați în spațiul cripto?

Kriptomat: Prima ar fi că mulți oameni au fost înșelați, fie prin exchange-uri false, fie prin consultanță de investiții falsă … A fost nevoie de ceva timp pentru a construi încredere în comunități, dar acum oamenii ne cunosc, înțeleg ce facem și câtă muncă depunem pentru a asigura securitatea platformei.

A doua provocare majoră este că legislația s-a schimbat, astfel încât la început a fost dificil să obținem un parteneriat bancar decent. Băncile nu erau obișnuite să lucreze cu exchange-urile cripto. Din fericire, situația s-a îmbunătățit în ultimul timp.

Ike: Platforma dvs. este disponibilă și în limba română, aveți mulți utilizatori din România?

Kriptomat: Da, avem deja destul de mulți utilizatori din România, deși am început să ne concentrăm pe piața românească relativ recent. Vedem că românii apreciază securitatea și transparența, așa că ne așteptăm să vedem că aceste cifre cresc și mai mult în următoarele luni.

Evaluare Kriptomat

Per ansamblu, Kriptomat este un exchange dedicat începătorilor din ecosistemul criptomonedelor. Nu oferă funcții avansate de tranzacționare, ci este mai degrabă o rampă fiat eficientă. Interfața de utilizator foarte simplă și intuitivă îl face extrem de accesibil pentru cei ce doresc să își creeze un portofoliu de criptomonede. Procesul de înregistrare este foarte simplu, iar depunerile și retragerile se realizează relativ repede (în funcție de tipul de transfer selectat).

Platforma este reglementată și are o reputație bună din punct de vedere al securității și al serviciilor de suport clienți. Un dezavantaj este faptul că nu permite depozite și retrageri pentru toate criptomonedele oferite.

Pentru cei care nu au testat platforma Kriptomat va invit sa o faceti! Lăsați un feedback în rubrica comentarii.