În 2015, un bărbat din statul american Oregon se gândea să-i întărâte pe reprezentanții Guvernului Federal. Pe Reddit, acesta le scria să vină să îl aresteze pentru o donație pe care a făcut-o lui Edward Snowden (pentru fondul său de apărare legală). Acum, aproape trei ani mai târziu, lui Kristopher Ives i s-a îndeplinit dorința.

Kristopher Ives a atras atenția mediatică în aprilie 2015. A intrat pe Reddit și protesta împotriva legislației lui Obama, care îi lua în vizor pe cei ce susțin infractorii cibernetici. Edward Snowden, controversat pentru că a făcut dezvăluiri explozive despre NSA, unde a fost agent secret, a fost mereu un spin în coasta autorităților americane.  Președintele american de la vremea respectivă Barack Obama a luat tot felul de măsuri prin care să împiedice aceste sponsorizări, iar Ives, anarhist, susținător bitcoin și auto-proclamat tocilar a considerat că este un atac direct împotriva fondului lui Snowden.

În semn de protest, acesta i-a trimis lui Snowden 33 de cenți în bitcoin, după care a cerut să fie arestat.

A scris pe Reddit:

„Nu e mare lucru, dar contează principiul. Vă rog să veniți să mă arestați. Locuiesc în Oregon iar numele meu este Kristopher Ives și mă puteți contacta la numărul 503-383-1047. Nu sunt informații personale, acestea sunt datele mele de contact profesionale, listate public pe pagina de Github, unde mereu postez linkuri către proiectele la care lucrez. Îi rog pe moderatori să nu scoată informațiile.”

Acesta a listat de asemenea dovada că a făcut tranzacția de 33 de cenți. Pe lângă asta, Ives a postat pe Twitter direct către președintele Obama pentru a protesta împotriva a ceea ce considera că este un act neconstituțional.

„@BarackObama Ordinul tău executiv este neconstituțional. Aici e donația mea către #Snowden https://blockchain.info/tx/81ea09463ee08484caabaca78119dbe2f2bc8100413b24a7487637cd22c6549a … #BitcoinIsSpeech”

Deși mesajul lui a apărut la știri și mai mulți oameni care îl urmăreau pe Kristopher Ives i-au urmat exemplul și i-au trimis bitcoini lui Snowden, autoritățile nu s-au lăsat întărâtate.

Cine se știe cu musca pe căciulă…

Între timp, la o lună după incidentul de pe Reddit, Kristopher Ives a încercat să șantajeze o victimă a unui atac cibernetic. Publicația Daily Beast scrie că Ives a amenințat că va face publice informații confidențiale obținute în urma atacului și a cerut bani și alte lucruri de valoare pentru ca datele să fie păstrate secrete.

Pe lângă acuzațiile de șantaj, Ives a fost acuzat și de fraudă cu cardurile de credit. Se crede că acestea au fost folosite pentru a comite infracțiuni la un an după șantaj și incidentul de pe Reddit.

Nu se știu mai multe detalii despre capetele de acuzare iar cazul procurorului nu este încă public. Se știe însă că procesul lui este programat pentru 1 mai.

Desigur, punerea sub acuzare nu are de-a face cu faptul că îi ruga mai demult pe polițiști să îl aresteze. Este însă ironic că în cele din urmă a fost ridicat pentru alte infracțiuni. Din fericire, este pentru infracțiuni reale, nu pentru că ar fi fost vreun martir în cauza lui Snowden.