Ați auzit de dovada de lucru, dar cum rămâne cu dovezile de dovezi de lucru?
Este o noțione complexă. Lucrarea de cercetare „Dovezi de dovezi de lucru non-interactive” sau NiPoPow s-a lansat în luna octombrie și până acum a primit foarte puțină atenție. Este însă considerată un pas înainte și o tehnologie care face eforturi să treacă de unul dintre marile obstacole care a blocat până acum lanțurile paralele.
În lucrare, cercetătorii de la IOHK, IC3 și Universitatea din Atena descriu un mecanism care să proceseze datele existente pe blockchainul bitcoin într-un mod mai eficient. Ideea poate să fie foarte utilă în mai multe situații. Ce atrage atenția este felul în care cercetătorii desriu avantajele pentru lanțurile paralele, o tehnologie care leagă alte blockchainuri la bitcoin și pe care unii au numit-o, din cauza obstacolelor, praf în ochi. Alții însă spun că este tehnologia care o să revoluționeze altcoinurile.
Lanțurile paralele caută să rezolve cea mai enervantă problemă a rețelei – faptul că adăugarea de noi funcționalități la bitcoin este un proces lent și greoi. Miza sunt cele 230 de miliarde de dolari pe care și-i riscă oamenii dacă funcționalitatea nouă nu funcționează în practică ci doar pe hârtie.
În loc să adauge noi funcționalități direct pe blockchainul bitcoin, lanțurile paralele permit dezvoltatorilor să atașeze noi funcționalități pe un lanț separat. Pentru că lanțul este atașat de blockchainul bitcoin, funcționalitatea poate să profite de rețeaua bitcoin și să testeze aplicațiile fără să afecteze rețeaua principală dacă apar noi vulnerabilități.
Din această cauză, lanțurile paralele au fost privite inițial cu entuziasm, dar s-au lovit de probleme la scurt timp, pentru că utilizatorii se tem de securitatea noii tehnologii.
Chiar și așa, unii ingineri lucrează la o versiune paralelă a tehnologiei care încearcă să se bazeze pe motivații mai economice pentru a face lanțurile paralele mai sigure. Totuși, unii dezvoltatori sunt încă sceptici că acestea sunt gata să fie adăugate la rețeaua bitcoin.
Cu cercetarea NiPoPow, scepticii încep să se răzgândească.
Mark Friedenbach de la Blockstream, care a fost co-autorul lucrării albe originale despre lanțurile paralele, propusă prima dată în 2014, a spus: „Această lucrare duce mingea în direcția bună, în mod semnificativ.”
Securizarea lanțurilor paralele
Lucrarea ajută să ducă mai departe ideea de lanțuri paralele trustless (care nu implică încredere între părți). Mutarea fondurilor pe niște lanțuri paralele federate este guvernată astăzi de câteva companii.
Deși ideea este simplă, lanțurile paralele trustless sunt greu de pus în practică.
Se bazează pe o tehnologie numită dovadă SPV (verificarea simplă a plăților). Iată cum funcționează: pentru a trimite bani către un lanț paralel și înapoi către rețeaua bitcoin principală, utilizatorii trebuie să atașeze o dovadă că au într-adevăr fondurile. Fără această dovadă, atunci când utilizatorii sau minerii își mută înapoi banii pe lanțul principal, în anumite condiții, ei pot să sustragă mai mulți bani decât au deja.
Aceste dovezi trebuie să facă două lucruri importante înainte ca tehnologia să poată să fie adăugată la rețeaua bitcoin: (1) trebuie să prevină acest tip de furt și (2) să fie destul de mici încât să poată să fie transmise în rețea fără să o îngreuneze.
Așa-numitele „dovezi SPV compacte” au fost propuse. S-au dovedit vulnerabile la anumite atacuri, unele care ar putea să le permită minerilor să vândă banii rămași pe lanțurile paralele.
Totuși, dovada despre care discută lucrarea NiPoPow pare să reziste la acest tip de atacuri.
„Este primul protocol, din câte știu eu, care securizează lanțurile paralele”, a spus profesorul-doctor în criptografie Dionysis Zindros, unul dintre co-autorii lucrării.
A continuat prin a explica faptul că, în acest caz, „a securiza” înseamnă rezistență la dubla cheltuire, situația în care utilizatorii sau minerii ar putea să cheltuie aceeași fisă de mai multe ori.
„Este de fapt o piesă lipsă în construcția lanțurilor paralele, pe care noi o aducem”, a spus Zindros.
Friendbach a descris schimbarea în termeni mai tehnici. „Este un pas mare către definirea structurii de angajamente care permite dovezi de lucru pe lanț, de genul celor pe care le folosim în implementarea lanțurilor paralele descentralizate”, a explicat acesta.
„Mai avem de lucru”
Friedenbach a spus despre NiPoPoW că este „o lucrare bună de cercetare”. A adăugat însă că mai este de lucru până când tehnologia să poată să fie lansată pe rețeaua bitcoin.
Este o temă recurentă în lumea criptomonedelor. Dezvoltatorii sunt foarte atenți la felul în care fac schimbări la acest cod, încă tânăr. Și dacă lanțurile paralele par să facă procesul de testare a noilor funcționalități mai ușoare și mai puțin stresante, implementarea lor cere mai multe deliberări.
Pentru început, pentru a face lanțurile mai sigure, mulți dezvoltatori cred că mineritul combinat (ideea de merge-mining) – în care mineri minează mai multe monede în același timp – este esențială.
„Există capabilități semnificative de scriptare de care este nevoie înainte ca mineritul combinat pe lanțuri paralele să poată să fie suportat de rețeaua bitcoin principală ”, a explicat Friendbach.
Mai sunt însă și alte probleme legate de minarea combinată, care sunt și mai importante.
„Mai există, desigur, problema deloc trivială a motivării minării combinate și dacă o astfel de soluție ar fi un pas înapoi pentru securitate. Trebuie să ținem cont de situația oligarhică a industriei de minare”, a adăugat acesta.
După părerea multora,din momentce industria se bazează pe munca câtorva pool-uri de minare mari, ar fi posibil pentru acești mineri să aibă control semnificativ asupra lanțurilor de minare și nu este clar încă dacă ele ar avea puterea să fure fondurile.
Acestea fiind spuse, această nouă piesă de puzzle îl entuziasmează pe Friendbach, chiar dacă nu s-a făcut prea multă vâlvă în jurul descoperirii.
„Este o idee care merită mai multă atenție”, a concluzionat el.