Economistul Vit Jedlicka a fost prezent anul trecut în România, la d10e, unde a prezentat un proiect…excentric. Acesta vrea, nici mai mult nici mai puțin, decât să își facă propriul stat libertarian numit Liberland. Acesta va primi donații în criptomonedă și va lansa propria monedă națională în lunile care urmează. Deja o jumătate de milion de oameni au aplicat pentru cetățenie în noua „națiune”, o plajă aflată la 7 kilometri de Dunăre, între Croația și Serbia, la 10 kilometri de granița cu Ungaria.
„Situația în Liberland este încă dificilă. Poliția croată încă pune sub acuzare în mod ilegal toți vizitatorii și coloniștii” a spus Jedlicka într-un interviu. „Așteptăm exonerarea de la Curtea Constituțională croată. Deocamdată, așezarea noastră s-a mutat lângă râu, unde găzduim aproape zilnic vizitatori.”
Afacerile în Liberland se fac prin email, WhatsApp și Skype, permițând celor 100 de reprezentanți ai Liberland din toată lumea să comunice între ei. Țara urmează să își lanseze propriul sistem legislativ pe blockchain și va începe să distribuie propria criptomonedă, Merit, pe 13 aprilie. Data coincide cu cea de-a treia aniversare a Liberland. Toți cei care plătesc taxe vor primi la schimb Merit, ceea ce le oferă practic donatorilor participație în țară.
„Timp de mai mulți ani, am încercat să scad taxele și reglementările în Republica Cehă, dar mi-am dat seama dintr-o dată că ar fi mai ușor să încep o țară de la zero decât să repar una existentă. Am suferit 40 de ani de prejudicii aduse societății noastre într-un regim comunist. Din păcate, aceiași oameni sunt la putere și astăzi”, spune acesta. „Se pare că cehii nu învață din propria istorie. Vedem aceeași problemă și în alte țări europene, unde taxarea și reglementările ștrangulează prosperitatea.”
Națiunea acceptă donații în bitcoin, bitcoin cash și ethereum pentru a desfășura operațiunile financiare. Bugetul de stat este distribuit în vreo 10 criptomonede. Să te pui la mila unei active volatile poate să fie o idee bizară, dar Jedlicka nu se lasă intimidat. „Câțiva ani din viață am lucrat ca analist de piețe financiare”, explică acesta. „E un lucru care mi-a dat o idee destul de bună despre sistemul în care trăim.”
Mottoul Liberland este „trăiește și lasă-i și pe alții să trăiască”. Sintagma nu este acum foarte simplă pentru Jedlicka. Acesta spune în glumă că locuiește deocamdată „în avion”. Jedlicka călătorește peste tot în lume încercând să își promoveze ideea și să se întâlnească cu reprezentanți dar și cu alte părți interesate să creeze spații libertariene în Africa și America Centrală.
Poliția croată se implică deocamdată într-un joc de-a șoarecele și pisica cu cei mai noi „cetățeni” din Liberland, care sunt mereu arestați și scoși afară cu forța. Undeva la 100 de oameni au fost arestați de când s-a proclamat statul Liberland în 2015. „Am fost acuzați că am părăsit Croația și zona Schengen ilegal”, spune Jedlicka. Lucrurile însă nu stau chiar atâtde prost după spusele lui. „Este o confirmare foarte simplă că Liberland nu face parte din Croația.”