Imaginează-ți o metodă de a crește numărul de tranzacții bitcoin la câteva milioane pe secundă. Acum, gândește-te la o interfață grosolană, cu linii de comandă.

Cam asta este distanța dintre viziunea oferită de cea mai bună soluție de scalabilitate de până acum, rețeaua Lightning, și starea curentă a designului. Este o idee deprimantă. Dezvoltatorii caută însă să facă un design prin care sistemul de plăți să fie mai ușor de folosit. Deja s-au trimis propuneri care să lege Lightning cu o tehnologie de plăți NFC care să facă lucrurile pe atât de futuriste pe cât ni s-a promis.

Această tehnologie de plăți, near-field communication, sau NFC, ar permite utilizatorilor să plătească pentru un produs apropiind telefonul smart la doi centimetri de dispozitivul către care se face plata.

Nu este o idee nouă pe piața bitcoin sau în industria plăților în general. Plățile bazate pe NFC au prins în Asia și Europa, nu doar pe telefoanele smart dar și prin chipuri implementate în cardurile de plăți. SUA a rămas în urmă când vine vorba de adopția NFC, dar cei care au adoptat bitcoinul mai devreme s-ar putea să fie publicul perfect pentru această tehnologie.

Propunerea, trimisă de dezvoltatorul Igor Cota, caută să standardizeze o metodă de conectare a rețelei Lightning cu NFC.

Cota a vorbit despre portofelul pe care l-a creat, Presto, și care folosește NFC.

„Vreau ca plățile să se facă instant, la fel ca pe cardurile contactless pe care le avem în Europa. Utilizatorul ar trebui doar să apese pe terminalul de plăți și presto!

Mai mult, Cota vrea să poată să transforme orice calculator obișnuit într-un terminal point-of-sale prin folosirea unui USB de 30 de dolari, abordare care s-a dovedit de succes la testele incipiente.

Înlocuirea codurilor QR

Ținând cont de succesul avut, propunerea lui Cota ține de standardizarea plăților și de adăugarea multor alte reguli predefinite care descriu cum ar trebui să opereze fiecare implementare de software Lightning.

Multe imlementări de plăți bitcoin folosesc coduri QR – acele carouri cu pătrate alb-negre care codează date și care pot să fie scanate și consumate de telefoanele smart. Presto susține codurile QR, pe lângă NFC. Cota crede că varianta NFC oferă o experiență mult mai bună.

Codurile QR nu sunt doar puțin mai capricioase. Câteodată chiar nu merg, mai ales dacă se adaugă mai multă informație la ele. În această formulă, comercianții nu or să poată să adauge la codul QR informații suplimentare, cum ar fi niște cupoane sau niște bonuri pentru produse.

Plata cu NFC însă nu are aceeași problemă.

„Mi-ar plăcea să văd un sistem în care terminalele de plăți trimit un bon HTML către client. Să zicem că această factură ar putea să aibă o listă a cumpărăturilor, cu subtotal, taxe, total net, poate chiar și un logo al magazinului, un cod de loialitate sau un cupon care să poată să fie folosit mai târziu”, a explicat Cota.

După ideea lui Cota, acest lucru le-ar da consumatorilor un registru mai detaliat al obiceiurilor de consum, dându-le șansa să preia mai mult control asupra finanțelor lor.

„Închipuiți-vă un portofel care poate să vă raporteze cât ați cheltuit pe broccoli luna trecută. Cu criptomonedele sunteți deja în control, dar aceste facturi digitale oferă chiar mai mult de atât”, spune Cota.

Ca fulgerul de rapid

Mai întâi, Cota încearcă să adauge această implementare NFC la standardele pe care le-au stabilit dezvoltatorii rețelei Lightning. Se fac eforturi pentru ca toate implementările să fie compatibile între ele.

Aceste standarde sunt numite Bolts (fulgere), iar Cota crede că serviciul NFC ar trebui adăugat la BOLT 11, care explică felul în care bonurile ar trebui să fie codate și prezentate utilizatorului final. Este un proces similar cu cel al cititoarelor de carduri de la Starbucks, care îți arată că trebuie să plătești 15 lei pentru un cappucino.

Deocamdată, Bolt 11 descrie doar standardul pentru codurile QR.

Cota a venit deja cu un standard în mare, folosind un tip de extensie de tip Multipurpose Internet Mail Extension (MIME) – un format de transmitere de date – o identificare pentru aplicația NFC care indică faptul că metoda de plată este Lightning și un protocol foarte simplu care să transmită datele.

Toate aceste piese sunt destul de la îndemână. Cota a spus că după părerea lui este important să scrie un standard prin care toate terminalele de plăți să poată să accepte orice plată lightning bazată pe NFC.

„De dragul interoperabilității, ar fi perfect dacă am putea să cădem de acord asupra unor standarde”, a explicat el.

Deja răspunsul publicului și al dezvoltatorilor a fost pozitiv. Dezvoltatorii ZmnSCPxj și Corne Plooy au avut un răspuns favorabil la propunerea aceasta pe mailing list.

Totuși, dezvoltatorul lightning Justin Camarena de la Bitrefill a fost ceva mai puțin convins.

„Este o metodă evidentă de plăți în viitor, dar pare puțin cam devreme, pentru că nu există hardware pentru punctele de vânzare care să ofere suport lightning. ”

Totuși, Cota caută să facă pași să ducă proiectul mai departe.

„După cum se vede, interfața de utilizator pentru Presto nu e tocmai gata, dar lucrez la ea. În acest moment lucrez la un protocol care să se asigure că plățile NFC se procesează chiar dacă dispozitivul de plăți este offline.”

Cota plănuiește să trimită altă cerere pull pentru ca dezvoltatorii să o studieze odată ce mecanismul este gata.