Să conduci un schimb important de criptomonedă este o afacere bănoasă. Coinbase a făcut mai bine de un miliard de dolari anul trecut, iar Binance mai are puțin până la 850 de milioane de dolari anual. O mare parte din profituri vin din comisioanele de tranzacționare. Acesta nu este însă singurul venit. Schimburile bagă în buzunar milioane de pe urma ICO-urilor, iar dezvoltatorii de altcoinuri plătesc pentru listarea criptomonedelor la schimburi.

Schimburile fac bani frumoși

Cei mai mulți operatori țin secrete comisioanele pe care le percept la listarea criptomonedelor la schimburi. Acestea ajung însă la sute de mii de dolari, ba chiar milioane în unele cazuri. Cu cât mai mare este schimbul, cu atât mai mare este prețul pe care trebuie să îl plătească pentru a profita de lichiditățile lui și de armata de utilizatori.

Publicația Business Insider a scris într-un articol că fondatorii de ICO pretind că li s-au cerut sume între 50 000 de dolari și 1 milion pentru listarea criptomonedelor la schimburi

Directorul Changpeng Zhao de la Binance se îndoiește de aceste cifre . A scris însă pe Twitter că „cele mai multe bănci de investiții au comisioane de 7% doar pentru că subscriu o afacere IPO”, ca termen de comparație.

Nu doar schimburile centralizate țin ICO-urile ostatice cu comisioanele lor de listare. Aceeași situație este valabilă și când vine vorba de portofelele mobile mari. Un dezvoltator de altcoin a spus că au primit o „ofertă” de 3,5 milioane de dolari ca să fie integrați cu un portofel de mobil. Au refuzat.

Schimburile ca Bittrex și Bitfinex spun că nu percep un comision de listare, dar unii pun afirmația sub semnul întrebării. Întâi, schimburile semnează contracte de confidențialitate înainte să discute despre listarea monedelor. Așadar este greu să vorbim despre niște cifre precise.

Licență de printat bani

Se spune că listarea la Binance costă până la un milion de dolari. Singura excepție este moneda comunității din luna respectivă, care este votată de utilizatorii platformei. Una dintre surse spune că la Binance comisioanele se apropie de 350 000 de dolari, dar nu știe sigur dacă este o taxă care se plătește o singură dată sau anual. Pentru multe altcoinuri și ICO-uri, costul unui bilet la liga lichidităților serioase este prea mare. Astfel de proiecte sunt limitate la schimburi mai mici, cum ar fi Gate.io și Tradesatoshi.

Dezvoltatorul Viacoin nu a putut să spună cât a plătit ca să listeze VIA la Binance, dar a recunoscut că dacă nu ar fi avut o carieră de trader, nu și-ar fi permis listarea.

Cu toată asocierea lor cu descentralizarea, criptomonedele se bazează foarte mult pe platforme centralizate. Este esențial pentru dezvoltatori să aibă susținere de la schimburile mari și de la operatorii de portofele hardware și software. Fără o astfel de adopție, multe dintre ele riscă să fie marginalizate și inaccesibil maselor. Este unul din multele paradoxuri în spațiul cripto. Pentru ca monedele să ajungă în mainstream, au nevoie de platforme mainstream. Schimburile ca Binance și Coinbase sunt ca Facebook-ul în ecosistemul cripto. Au monopol virtual și puterea de a ridica sau doborâ proiecte.