Dacă ne uităm la titlurile din presă în ultimele câteva săptămâni, o să găsim tot felul de analiști care spun că „bula bitcoin s-a spart”. Mereu pretind că este mult mai sigur să faci investiții tradiționale, cum ar fi echități sau bursă. Se vorbește mult despre mișcările volatile de preț.

Lunea neagră — Cu toate acestea, luni, pe 5 februarie, Media Industrială Dow Jones a scăzut cu mai bine de 1175 de puncte. A pierdut mai multă valoare într-o singură zi decât întregul ecosistem crypto în ultimele șase săptămâni.

Lunea neagră a lui 2018

A fost lunea neagră pe 6 februarie. Și bursele din toată lumea și criptomonedele au năpârlit câteva miliarde ieri. Media industrial Dow Jones (Dow) și o mare parte din acțiunile la bursă din întreaga lume au scăzut la ora 22:40 (ora României). Scăderea a fost mai mare decât în 2008, în plină criză economică. Ieri, bursa a spart toate recordurile. Nu doar că ne-a adus aminte de criza recentă, dar și de alte „luni negre” – 1929, 1987 și 2000. Cu toate acestea, presa mainstream nu aruncă la fel de repede cu etichete de genul „prăbușire” și „spargerea bulei”. Cu toate acestea, Dow a pierdut într-o singură zi mai multă valoare decât întreaga piață a urșilor din 2018.

Unele rapoarte spun că lichidarea pe bursă împinge fondurile către piața crypto

Pe lângă nebunia de pe bursa, publicația financiară Business Insider a publicat un raport în care spunea că „banii au curs pe piața criptpo în timpul lichidării pe bursă”. Indexul Dow a început să o ia la vale la 2:40 după-amiaza ora americii. Douăzeci de minute mai târziu volumul pe piață al criptomonedelor a crescut cu 7%.

„Criptomonedele au fost lovite odată cu echitățile săptămâna trecută”, explică un raport publicat luni.

Lichidarea de pe bursă pare însă să îi fi făcut pe investitori să se îndrepte către monedele digitale în căutarea unei alternative sigure.

Ieri piețele bitcoin-dolar au scăzut cu 20% în 24 de ore, ajungând la minime de 5900$. Piața a pierdut cam 18 miliarde de dolari. În ziua următoare, piețele bitcoin și-au revenit considerabil înapoi peste 7200$. Indexul Dowo a mai fost lovit o dată la deschiderea piețelor marți. A pierdut 500 de puncte, dar de atunci a recuperat o mare parte din pierderea de dimineață. Cu toate astea, Dow, S&P 500, Nasdaq și o mare parte din investițiile tradiționale arată îngrijorător. Dow arată o ușoară recuperare, dar multe alte vehicule de investiții încă sunt pe pierdere. Mai mult, piețele europene scad rapid, după ce americanii și asiaticii au fost puși pe direcție.

Când bitcoinul scade, presa îi scrie necrologul. Când scad piețele tradiționale,

În ultima săptămână, presa a spus despre piețele bitcoin că sunt moarte și au publicat rapoarte în care spuneau că nu o să își mai revină niciodată. Avem cel puțin șapte noi editorial pe zi care spun că bitcoinul este „terminat”, toate scrise de la începutul lui ianuarie. Presa nu ezită să spună publicului că bitcoinul a murit și mulți editori le spun oamenilor să vândă.

Marți, pe 6 februarie, presa este pesimistă în legătură cu bursa. Nu sunt însă mulți editori care să scrie că piața se prăbușește sau că bursa s-a spart.