Se dă o luptă serioasă și contencioasă între guverne, companii și cetățeni, legată de confidențialitatea și securitatea digitală.

Evenimente recente ridică probleme importante în legătură cu al cincelea amendament din Constituția Americană, care protejează oamenii de la a fi forțați să dezvăluie parolele bitcoin private autorităților.

Pe 16 februarie, la cererea procurorilor federali americani, curtea federală a lansat un mandat prin care cerea companiei Apple să deblocheze un iPhone care avea legătură cu atacurile teroriste din San Bernardino, California.

Procurorii au căutat să obțină acest mandat pentru ca autoritățile să poată să creeze o ”ușă de urgență” care să le permită să treacă de tehnologia de criptare implementată în dispozitivele Apple. Acest mandat, pe care cei de la Apple au în plan să îl conteste în instanță, aduce în centrul atenției o tensiune serioasă dintre confidențialitatea și securitatea digitală, în special criptarea, și va avea așadar mai multe implicații pentru moneda bitcoin, care este bazată pe criptare.

În acest scop, o problemă de importanță majoră pe care o ridică în mod indirect situația cu Apple este…câtă protecție oferă al cincelea amendament unei persoane care vrea să aibă parola privată…privată (deci să nu fie forțat să o desecretizeze la cererea autorităților guvernamentale).

Până la urmă, la fel ca parola de pe telefon, o parolă privată bitcoin, care este un șir de cifre și litere imposibil de ghicit, îi dă proprietarului acces și control asupra bitcoinilor săi.

Așa cum știu toți cei deja familiarizați cu moneda bitcoin, ai nevoie de parola privată pentru a te folosi de bitcoinii stocați într-un portofel.

Al cincelea amendament le dă oamenilor o serie de drepturi, inclusiv acela împotriva auto-incriminării.

Din toate punctele de vedere, doar o persoană (nu și o companie ca Apple) se poate folosi de dreptul împotriva auto-incriminării, iar persoana în cauză ar putea să revendice acest drept atât în procesele civile cât și în cele penale.

Precedente

Acestesa fiind spuse, în încercarea de a obține mandatul împotriva celor de la Apple, procurorii s-au bazat în parte pe un caz federal din 2012 din Colorado în care curtea a ordonat unui bărbat aflat sub acuzare să decripteze un calculator, folosind o parolă cunoscută doar de acesta.

Decizia judecătorească în favoarea guvernului a plecat de la premiza că guvernul știa de existența și locația fișierelor pe calculator pe care vroia să le decripteze, deși nu cunoștea conținutul exact al acelor fișiere.

Procurorii din cazul Apple au ignorat însă un caz mai recent din Pennsylvania din 2015, care se bate cap în cap cu decizia din Colorado. Acel caz, din motive evidente, susține ideea că cetățenii pot să se bazeze pe al cincelea amendament atunci când vine vorba despre parolele private bitcoin.

În cazul Pennsylvania, SEC a căutat să obțină parole personale pentru telefoane smart deținute de o companie care cere angajaților să păstreze aceste parole secrete.

Spre deosebire de cazul din Colorado, SEC nu avea dovezi în legătură cu conținutul telefoanelor.

Judecătoria din Pennsylvania a refuzat cererea SEC și a hotărât că acuzații pot să invoce al cincelea amendament împortiva auto-inciminării.

Există un număr mic de alte cazuri federale, toate cu fapte ușor variate, care se leagă de parole și coduri personale și în care al cincelea amendament reprezintă o barieră atunci când autoritățile încearcă să le afle.

Per total, acestea susțin noțiunea că al cincelea amendament îi protejează pe oameni de obligativitatea de a dezvălui parolele private. Acest lucru se datorează faptului că judecătoriile au susținut faptul că al cincelea amendament nu permite guvernelor să îi forțeze pe indivizi să furnizeze parolele dispozitivelor private, stare care ar trebui să se aplice în egală măsură parolelor private datorită similarităților inerente.

În ciuda acestui lucru, într-un caz important a decis că acuzatul nu trebuie să dea autorităților parola pentru calculatorul criptat, dar că trebuie să ofere totuși o copie decriptată.

Care sunt implicațiile pentru moneda bitcoin?

Dacă traducem întreaga poveste în teritoriul bitcoin,  acest lucru ar putea să însemne că o persoană ar trebui să își transfere bitcoinii acolo unde îi vrea guvernul (de exemplu un portofel bitcoin controlat de guvern) dar că nu există obligativitatea de a dezvălui parola.

Până acum, nici o curte judecătorească nu s-a exprimat, cel puțin nu public, în legătură cu felul în care cel de-al cincelea amendament protejează o persoană de la dezvăluirea parolelor private bitcoin.

Însă pentru cazurile din acest moment, avem factorii pe care justiția îi poate lua în considerare atunci când se confruntă cu această problemă.

  1. Dacă o parolă privată este scrisă undeva (așadar există mai puțină protecție) sau se află doar în mintea unei persoane (mai multă protecție)
  2. Dacă individul a recunoscut controlul asupra bitcoinilor sau nu

În viitorul nu foarte îndepărtat, nu există îndoieli cum că judecătorii americani vor ataca aeastă problemă a aplicării celui de-al cincelea amendament pentru parolele private bitcoin într-un caz legat de securitatea digitală, care va fi cu siguranță urmărit îndeaproape.

Curtea judecătorească respectivă ar trebui să țină cont de cele mai importante protecții oferite de al cincelea amendament și să nu accepte desecretizarea, chiar dacă procurorii îndeamnă spre altceva.

Al cincelea amendament ar fi subminat dacă o judecătorie ar lua altă decizie, iar un avocat al apărării ar putea să conteste viguros orice încercare a guvernelor de a obține un astfel de mandat.

Sursa – Brian Klein via CoinDesk