Market cap-ul tuturor criptomonedelor a crescut în ultima lună cu aproximativ 80%. Alte 20 miliarde$ au fost asimilate din investiții noi.

Astfel, în 30 de zile valoarea tuturor monedelor de pe piață a sărit de la 27.8 la 49.5miliarde$, conform site-ului CoinMarketCap. Cea mai puternică apreciere a avut-o bitcoinul.

Dacă privim în profunzime, putem observa o creștere uriașă în rândurile altcoinilor, market cap-ul acestora crescând de la 3 miliarde$ în luna martie la 23.5 miliarde$, reprezentând un spor de 600%.

În timpul acestor creșteri abrupte, unii analiști și-au manifestat îngrijorarea, afirmând că monedele se află într-o bulă.

În sprijinul acestei afirmații, Jacob Eliosoff – trader de criptovalută – a arătat cu degetul creșterile prețurilor și aprecierile criptomonedelor. Unele dintre acestea, deşi nu au înregistrat vreun progres tehnologic în ultimul timp, tot au crescut în valoare.

Eliosoff a declarat într-un interviu recent următoarele: “în ultimele săptămâni am tot menționat efectul de bulă. Doge, dash, litecoin, stellar, gnosis… practic fiecare monedă s-a apreciat.”

El a mai tras un semnal de alarmă asupra acestor mișcări, despre care a afirmat că “sunt acțiuni întreprinse de cumpărători care nu au capul pe umeri și care vor vinde imediat la primele semne de schimbare.”

Daniel Masters, director al Global Advisors Bitcoin Investment Fund (GABI), a oferit niște declarații similare, evidențiind monedele cu market cap redus care s-au întărit puternic în ultimele luni – litecoin, ether, namecoin și ripple.

Acesta a spus că are un feeling puternic că piața se află într-o bulă datorită prețurilor record ale criptomonedelor.

Și totuși, mai este loc de crescut

În timp ce analiștii de mai sus sunt îngrijorați, alții sunt ceva mai optimiști, afirmând că monedele se pot aprecia în continuare, în pofida creșterilor recente.

Harry Yeh, managing partner al companiei Binary Financial, a transmis că “mai este loc de mișcare” pentru investitori.

Tim Enneking, președinte al Crypto Currency Fund, a discutat de asemenea despre potențialul pieței. “Sunt de acord că prețurile au crescut prea mult într-un timp destul de scurt, dar nu văd asta ca pe o problemă. Este o oportunitate pentru cumpărători mai degrabă, ” a transmis acesta.

Elaborând mai mult asupra ideii, Enneking este de părere că provocarea adevărată constă în aflarea valorii reale a criptovalutei:

“Nu aș spune că ne aflăm într-o bulă, cel puțin nu încă. Este greu de spus care ar trebui să fie valoarea corectă a unui altcoin. Un preț corect este acela pe care oamenii sunt dispuși să îl plătească.”

Creșterea tranzacțiilor extrabursiere

Un alt indicator al creșterii prețurilor îl reprezintă numărul tranzacțiilor. În paralel cu întăririle altcoinilor listați pe CoinMarketCap, tranzacțiile OTC (extrabursiere) s-au înmulțit.

Martin Garcia, vicepreședinte al Genesis Global Trading, dar și Ryan Rabaglia – trader în cadrul Octagon Strategy, au semnalat aceste îmbunătățiri de asemenea.

Rabaglia a declarat: “în ultimele luni am tranzacționat cantități triple. Mai mult, în ultimele săptămâni am efectuat operațiuni la prețuri record.”

Referitor la cererile clienților, Rabaglia a subliniat că, deși ethereum și bitcoin sunt cele mai căutate monede, clienții solicită totuși și schimburi ce implică zcash, dash, ethereum classic sau ripple.

În final el a concluzionat, caracterizând piața din ultimul timp ca fiind una benefică afacerii sale: “până acum am încercat cu fiecare monedă. Dacă cererea persistă, vom adăuga mai multe resurse.”

Sursa – Coindesk