Piața cripto este influențabilă si efectul asupra evoluției prețului se vad imediat, însă mesajele care circulă sunt contradictorii, ceea ce alimentează volatilitatea acestora. Opiniile par împărțite între optimiști și pesimiști, iar vocile care încearcă să infuzeze o notă de realism sunt de multe ori ignorate.

De exemplu, Tom Lee de la Fundstrat este unul dintre cei mai vocali optimiști și a comunicat recent investitorilor:

”Credem că reglementările de pe piață sunt mai clare acum – inițiativele Coinbase și Circle, orientate spre legalizarea și structurarea activităților, demonstrează cel mai bine acest lucru.”

Lee este unul dintre evengheliștii Bitcoin, susținând că va atinge valoarea de 25.000$ anul acesta, cu toate că săptămâna trecută BTC a scăzut sub 6000$. La fel ca ceilalți entuziaști, Tom Lee ignoră problemele cu care se confruntă piața cripto și necesitatea de adoptare a unor măsuri care să stimuleze creșterea prețurilor.

Charles Hoskinson, CEO-ul IOHK și dezvoltatorul proiectului Cardano, a avertizat comunitatea încă din luna martie că speculatorii BTC suferă de o ”iluzie colectivă” care îi împiedică să conștientizeze faptul că piața are nevoie de măsuri concrete care să susțină evoluția criptomonedelor.

“Dintr-o dată, în 2013, BTC a devenit valoros, am avut lichidități și am avut piețe reale. Market cap-ul a sărit de un miliard de dolari … Atunci s-a instalat iluzia și au apărut diferențele de opinie – toți își doresc utilitate și adopție, dar nimănui nu-i place implementarea.”

Soluțiile sugerate sunt diferite, în funcție de înclinația politică și ideologică a celor care le emit.

Ari Paul, directorul BlockTower Capital, are o poziție tipică pentru fondurile de investiții de pe piețele financiare clasice: BTC are nevoie de o echipă profesionistă care să gestioneze activitățile centrale. În opinia sa, contributorii originali precum Gavin Andresen și Nick Szabo trebuie să fie înlocuiți de veterani cu experiență deoarece proiectul a devenit profitabil. Din păcate, poziția sa nu corespunde cu ideologia originală a comunității cripto, bazată pe descentralizate și independență față de sistemele financiare clasice.

Andreas Antonopoulos, unul dintre cei mai respectați actori de pe piața cripto, a susținut că emiterea de instrumente derivative bazate pe BTC va contribui la stabilizarea prețurilor. Ca membru în consiliul CME, Antonopoulos a fost instrumental în lansarea contractelor futures Bitcoin în decembrie 2017, când prețul criptomonedei a atins maximul istoric. Evoluția ulterioară a demonstrat însă că extinderea pe piețele derivative nu au oferit niciun beneficiu din punct de vedere al stabilității sau al creșterii prețurilor.

Un element ignorat când vine vorba de evoluția Bitcoin este cenzura – după cum subliniază Roger Ver. Inițiatorul proiectului Bitcoin Cash a susținut de la început că BTC evoluează într-o direcție contradictorie cu whitepaper-ul original, iar după implementarea hard fork-ului care a dat naștere BCH, Ver a devenit persona non-grata pe forumurile Bitcoin.

Comunitatea tolerează cenzura din partea actorilor precum Theymos, Blockstream și Core deoarece se concetrează pe evaluarea financiară a criptomonedei în loc să se concentreze pe efectele pe termen lung pe care o astfel de acțiune o are.

Criticile lui Ver cu privire la cenzurarea celor care au opinii nepopulare au fost reiterate de alți membrii ai comunității, însă marea masă a utilizatorilor de criptomonede nu conștientizează că lipsa opiniilor contradictorii generează stagnare pe termen lung.

Poate este momentul ca ideologii cripto să re-analizeze modul în care realitatea afectează utopia Bitcoin si efectul asupra evoluției prețului critoptomonedelor. Speranța că investitorii instituționali vor reprezenta imboldul de care criptomonedele au nevoie pentru a atinge valori record contrazice principiul de bază al Bitcoin – descentralizarea.

Așadar, conceptele de bază trebuie reevaluate pentru că rețeaua nu va merge înainte din inerție – acțiuni concrete sunt necesare din partea tuturor membrilor comunității.