Un raport publicat de Messari relevă că Bitcoin contribuie cu 800 de ori mai puțină valoare la totalul spălării banilor decât valutele fiat.

Rezultatul cercetărilor recente pentru fiecare dolar în BTC cheltuit pe darknet, 800 de dolari în fiat sunt spălați.

vinde bitcoin

Compania Messari a declarat că a decis să producă statisticile ca răspuns direct la criticile recente ale lui Bitcoin de către politicienii americani. Săptămâna trecută, Congresul a organizat mai multe audieri dedicate criptomonedelor, iar spălarea de bani a fost una dintre subiectele abordate.

Percepție greșită în rândul autorităților

Multe dintre declarațiile făcute de politicienii americani în cadrul audierilor s-au concentrat în mod repetat asupra activității criminale facilitate de criptomonede.

De exemplu, congressmanul Brad Sherman a reiterat argumentele secretarului Trezoreriei Steven Mnuchin și, anterior, pe președintele Donald Trump. El a susținut că activele digitale facilitează activitățile ilegale și că 76 miliarde de dolari au fost spălați anual în Bitcoin.

Bitcoin nu reprezintă majoritatea fondurilor provenite din activități ilegale

În ciuda proiectelor de cercetare multiple care concluzionează riscul pe care Bitcoin îl reprezintă pentru stabilitatea financiară din cauza spălării banilor este neglijabil, politicienii continuă să pretindă că amenințarea este mult mai mare.

Pierre Rochard, unul dintre suporterii mai critici ai criptomonedelor, a citat cercetările făcute de Chainalysis, care a concluzionat că cifrele sunt în realitate mult mai mici. De exemplu, valoarea totală a fondurilor Bitcoin de pe darknet din anul 2017 a atins doar 660 milioane dolari.

Co-fondatorul Morgan Creek Digital, Anthony Pompliano, a menționat că 2 mii de miliarde USD sunt spălate pe an. Mai mult de 6,5 ori decât plafonul pieței cripto.

“Bitcoin va reduce spălarea banilor la nivel global, care este exact motivul pentru care anumiți oameni și organizații se luptă așa de tare să îi împiedice extinderea”,

a adăugat el.