Acum aproape 5 ani, pe schimbul românesc BTCXchange se făceau și tranzacții foarte mari, de câteva sute de bitcoini (cel puțin așa pretindea fostul patron). Dacă proprietarii au reușit să își păstreze bitcoinii până astăzi, atunci în România trebuie să fie și milionari bitcoin. Dacă te afli printre ei, fă-ți propriul portofel hardware. Poți să folosești Electrum, pe sistemul de operare Tails (cu Airgap).

Portofelele hardware sunt foarte bune. Totuși, dispozitivul care semnează tranzacțiile este însă conectat la un calculator, la rândul lui conectat la Internet. Trebuie mereu să presupui că PC-ul tău este compromis. Dacă ești 100% sigur că PC-ul tău este curat, că nu are viruși și că nu o să aibă niciodată, poți să îți păstrezi portofelul direct pe calculator.

De preferat este însă un protocol super-sigilat, așa cum oferă Electrum/Tails.

TAILS (The Amnesic Incognito Live System) este un sistem de operare live care vine preinstalat pe Electrum. Este făcut special să nu lase urme pe sistemul de operare gazdă. Șterge memoria RAM atunci  când închizi dispozitivul și nu folosește nici măcar un sistem de fișiere.

La fel ca și portofelele hardware și ca Breadwallet, Electrum este un client SPV, așa că are același sistem de securitate. Iată principalele diferențe:

Clientul electrum care semnează tranzacția poate să ia tranzacția de pe calculatorul conectat la Internet, care are o adresă de tip „vizor”. Acesta validează datele și trimite înapoi tranzacția semnată, totul printr-un cod QR. Operațiunea ta rămâne sigilată și poate să valideze datele la fiecare pas, chiar dacă calculatorul este virusat ori compromis în orice fel.

Poți să ai încredere că software-ul rulează cum trebuie și cum ți s-a promis. Poți să îți construiești un software de la sursă.

Ai nevoie de un aparat pe care să îl rulezi (merge și cu un laptop vechi, pe care probabil îl ai deja prin casă). Pentru a rula Tails, ai nevoie de un procesor pe 64biți și doar 2GB de RAM. Este recomandat să faci bootarea prin DVD și nu cu stick-ul. De asemenea, o să ai nevoie de o cameră web dacă vrei să folosești coduri QR pentru airgap (versiunea recomandată).