Categorii: Internationale

Minare de criptomonede în cloud. CostaNord Mine – Baia Mare

România ar putea să devină un spațiu foarte interesant pentru investitorii în centrele de minare cripto. Chiar dacă inițiativa este abia la început, privatizarea în spațiul energetic anunță o piață mai competitivă și probabil prețuri mai mici în viitor. Cei care vor să deschidă centre de minare au început să studieze și proiectele europene de pe urma cărora ar putea să facă rost de bani pentru echipamente. În paralel, și piața de minare cripto s-a diversificat.

Avem pentru prima oară la noi în țară o fermă de minare de criptomonede în cloud, care închiriază putere de hash. Este vorba despre CostaNord Mine, o fermă care face pași în simplificarea procedurii pentru clienți, cu pachete customizabile unde poți să îți cumperi putere de hash începând cu 1Mh/s.

Minare de criptomonede  în cloud, mai ușor de abordat pentru clienți

Majoritatea fermelor de minare păstrează echipamentele cumpărate de clienți sau achiziționate prin fermă. Este desigur o idee viabilă, dar presupune o investiție inițială consistentă și pachete destul de puțin flexibile.

În cazul minării în cloud, clientul nu are aparate ci doar o puterea de procesare în fermă, asigurată de aparatele administratorilor. Practic, pentru client nu este important să știe că s-a făcut mentenanța la aparat, nu trebuie să acopere în mod explicit prețul curentului și ține doar de fermă să eficientizeze procesul de minare. Clientului i se facturează strict puterea de hash, la un preț care începe de la 33 de euro.

„Este un mod mai simplu pentru orice client să aibă puterea lui de minare, fără să cumpere echipamentele. Clienții nu mai trebuie să învețe ce au de făcut, să își caute furnizori și echipamente. Deocamdată suntem singurii din țară, din cunoștințele mele, care au un astfel de concept. Este un serviciu de care este nevoie. Practic, noi am hotărât să ne asumăm noi mai multe riscuri în ceea
ce privește aparatele, pe care le achiziționăm noi pentru noi și să vindem putere de procesare în rețelele cripto.”, explică directorul CostaNord Mine, Ciprian Popa.

Ce înseamnă să administrezi o fermă

Minare de criptomonede în cloud nu este un serviciu nou pe piața românească. CostaNordMine este prima ferma românească care ofera acest timp de serviciu. Administrarea unei ferme vine cu tot felul de provocări. Incepând cu securizarea locației și cu transparența față de clienți și terminând cu automatizarea proceselor.

Din explicațiile administratorilor, locația este securizată cu puncte de pază umană și supraveghere video cu 80 de camere. Este într-o zonă de hale industriale în Baia Mare, fără acces la trafic intens de oameni. CostaNord Mine au apelat și la o firmă de pază specializată, care are un protocol strict de urmat.

Cel mai important proces care are loc în fermă este mentenanța aparatelor. „Avem patru persoane responsabile de mentenanță. Se ocupă cu schimb de reisere, surse sau ventilatoare stricate, curățat de plăci. Avem un responsabil tehnic, Andrei Similea, care este director tehnic, și doi oameni care se ocupă de software. Aici intră update-uri, resoftări, mentenanță soft a rețelei, securitate și mentenanța platformei de utilizatori.”

În general, este vorba despre multă muncă fizică pe care utilizatorii aleg să o delege unei companii. „Problemele apar toate la aspectele tehnice. Trebuie să iei în considerare și alimentarea la curent, capacitatea de curent trebuie să fie corespunzătoare iar lucrările de racordare și instalare sunt uriașe. Intervine și designul și execuția sistemelor de ventilare și aerisire. Asta e foarte important dacă vrei să ai o fermă care să funcționeze optim.” Continuă Ciprian Popa.

Ce ai de făcut ca și client

Ciprian ne explică faptul că majoritatea clienților aleg un pachet custom, la 33 de euro pe 24 de luni, pentru 1Mh/s. Deci clienții plătesc pentru o perioadă de doi ani de zile 33 de euro în total, preț care include curentul, mentenanța, platforma de utilizator și în general toate costurile conexe. Conform datelor de pe cryptocompare, asta înseamnă cam 0.0001606 ether pe zi la dificultatea actuală. Puterea este una minimală, pentru cei care vor să testeze serviciul.

Clienții primesc un nume de utilizator și o parolă, care le dă acces la platforma lor, user.costanordmine.com. Aici pot să urmărească în timp real statisticile de la producția zilnică și condiția aparatelor, capacitatea pe care clientul a închiriat-o, perioada contractului, dificultatea de minare, producția zilnică, plățile făcute spre portofel, jurnalul activităților de minare unde pot să vadă tot istoricul de producție din prima până în ultima zi de contract și alte informații relevante.

Plățile se fac zilnic de la un ether în sus. În acest fel se evită taxele multiple pentru clienți.

Românii sunt interesați de mai multă vreme de minare de criptomonede în cloud. Ele presupun investiție inițială mai mică din partea lor și pachete cât mai flexibile. Avantajul este că pot să înceapă să mineze imediat ce semnează contractul, fără să mai aștepte ca furnizorii să le trimită echipamentele, sau doar să testeze un serviciu de mining pentru sume cât mai mici posibil.

Mădălina Murărescu

Vezi comentarii

 • vrajeala pt fraieri ...nu recomand asa ceva nimanui ...cine este prost sa si vanda puterea de hash daca ea produce profit ? va spun eu un simplu exemplu: daca puterea ta de hash de 1mh/s produce 0.0001606 eth, ma intreb cine este prost sa o vanda in pierdere.....pt. a fi profitabila pt cei care o cumpara treb sa coste mai putin decat produce....si iar intreb cine o vinde in pierdere si cine o cumpara in profit...va raspund eu....NIMENI !!! o inselatorie ordinara pt fraieri care deabia au auzit de minerit !!!

 • firma SC CostaNordMine SRL – George Cosbuc , 25A , Baia Mare , Maramures , zip 430031 , Romania NU EXISTA pe https://www.listafirme.ro. CUI-ul si J care APAR doar la "Termeni si conditii" apartin firmei LUCANTH MANAGEMENT SRL (firma activa).

  Domeniul cripto este riscant si neprotejat iar romanii ma indoiesc ca au deja experienta necesara sa se fereasca de "tepe".

  Situatia de fata ridica cel putin semne de intrebare.

  Redactorii "Goanadupabitcoin" ar trebui sa faca o minima verificare inainte sa publice astfel de articole.

  • Bună Lucian. Întotdeauna cineva din echipa GoanaDupăBitcoin vizitează sediul afacerilor românești înainte să scriem despre ele, sau cel puțin discutăm cu patronii și le punem toate întrebările delicate la care ne putem gândi. În cazul CNM a fost Ike, care a văzut locația și minerii. Cei de la Costa ne-au trimis comunicat de presă acum ceva vreme, și nu am publicat nimic până când nu s-a văzut locația. Căutăm acum o formulă prin care să studiem mai îndeaproape afacerea, probabil că vom cumpăra un pachet minimal la ei ca să avem o privire în interior.

   Facem maxima verificare posibilă, pentru că după trei ani pe piață ne asumăm responsabilități față de voi. Probabil la un moment dat vom și face o filmare la fermă ca să aveți voi informațiile, cam la prima mână. În unele cazuri, este și o chestiune de cum ne organizăm bugetul intern.

   Asta nu înseamnă că nu se pot strecura greșeli sau că ne asumăm 100% responsabilitatea pentru ce se întâmplă cu un business sau altul în timp mai îndelungat. Este bine să ne trageți la răspundere, și pe noi ca scriitori și pe administratorii de afaceri.

   • Multumesc pentru precizari. Este bine de stiut ca informatia este verificata. Nu de alta, dar in multe pagini on-line (si nu numai) publicitatea primeaza...

  • Buna , numele meu este Ciprian Popa si sunt administratorul societatii Sc Costa Nord Mine Srl .
   Da , intradevar denumirea societatii anterioare a fost Sc Lucanth Management Srl .
   Schimbarea denumirii este datorita schimbari domeniului de activitate ( cel de cloud mining ), lucru care cred ca ii normal dat fiind faptele enumerate mai sus .
   Pentru a demonstra acest lucru , atasat gasiti Certificatul de Inregistrare al societatii.
   Ne pare rau ca autoritatile noastre proceseaza informatiile proprii cu o viteza mai mica decat cea a anului 2017.
   Pentru orice alte clarificari mai jos aveti datele mele de contact :
   ciprian@costanordmine.com
   0771206493
   Astept cu interes intrebarile dvs !

Postari recente

Sinteza cripto 16 iulie – Buterin propune utilizarea blockchain-ului Bitcoin Cash pentru scalabilitatea Ethereum – Un presupus poiect de lege pentru interzicerea criptomonedelor în India circulă online

Buterin propune utilizarea blockchain-ului Bitcoin Cash pentru scalabilitatea Ethereum Co-fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a propus utilizarea blockchain-ului Bitcoin Cash ca… Citeste mai mult

9 ore

Cele mai avantajoase țări pentru minarea de Bitcoin

Odată cu recuperarea prețului Bitcoin, numărul de mineri interesați să profite de ocazie a crescut. Cu toate acestea, există regiuni… Citeste mai mult

14 ore

Secretarul Trezoreriei americane exprimă îngrijorări cu privire la criptomonede

Secretarul de stat al Trezoreriei Statelor Unite, Steven Mnuchin, împărtășește preocupările președintelui Donald Trump cu privire la criptomonede. Într-o conferință… Citeste mai mult

15 ore

Samsung și LG: consorțiu pentru pentru dezvoltarea blockchain ID

Samsung Electronics și șase alte companii din Coreea de Sud pentru a dezvolta o rețea blockchain dedicată autentificării certificatelor și… Citeste mai mult

16 ore

Mihai Alisie: îngrijorări cu privire la criptomoenda Libra

Co-fondatorul Ethereum Mihai Alisie a acordat un interviu Bloomberg în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la criptomoneda Libra. Alisie… Citeste mai mult

2 zile

Minarea de Bitcoin, soluție pentru gazele naturale irosite

Unele dintre companiile de gaze din Canada utilizează gaze naturale pentru minarea de Bitcoin, o metodă eficientă de monetizare a… Citeste mai mult

2 zile