Un raport publicat de analiștii de piață de la Jon Peddie Research afirmă că pe parcursul anului 2017 au fost vândute peste 3 milioane de plăci de procesare grafice (GPU), la o valoare totală de aproximativ 776 milioane de dolari. Se așteaptă ca prețurile să crească în anul 2018, deși e posibil ca cererea să scadă pe sectorul de minare.

Studiul efectuat include cifrele puse la dispoziție de cei mai mari producători de pe piață – AMD, Nvidia și Intel. Recent, AMD a declarat că în prezent cererea de carduri Radeon este mult mai mare decât oferta, în special datorită utilizării lor în minare, astfel încât planifică să își crească producția pentru anul viitor.

La rândul lor, cei de la nvidia au susținut că cererea de plăci grafice a depășit cu mult așteptările în ultimul trimestru al lui 2017, astfel încât au fost nevoiți să solicite distribuitorilor să limiteze vânzarea en-gros, pentru a da posibilitatea gamerilor să achiziționeze produsele. Decizia a fost luată deoarece au observat că în general minerii cumpără plăci grafice în cantitate mare.

Directorul Nvidia a declarat că vor lua măsuri pentru remedierea situației, existând indicii că anul viitor Nvidia va lansa un card denumit ”Turing”, creat special pentru a răspunde nevoilor minerilor.

Plăcile grafice sunt utilizate în special pentru minarea de Ethereum și Monero, deoarece Bitcoin necesită hardware mai puternic și mai specializat.

Raportul publicat de Jon Peddie Research afirmă că în general, profiturile obținute de producătorii de hardware provin în special de la pasionații de jocuri pe calculatori, însă cererea din sectorul de minare a fost neașteptat de mare. Astfel, vânzările de desktopuri și notebook-uri este în scădere, însă prin creșterea prețurilor la echipamentele ce se folosesc în gaming și minare, producătorii pot compensa pierderile.

Creșterea de prețuri la hardware este posibil să genereze o diminuare a cererii din partea minerilor, deoarece în combinație cu creșterea prețurilor la utilități le scad profiturile. Cu toate acestea, criza de pe piața GPu va genera creșterea prețurilor la aceste produse, concluzie confirmată de Nvidia.

Un alt aspect ce trebuie luat în calcul este faptul că și plăcile RAM se găsesc din ce în ce mai greu pe piață. AMD a anunțat că va coopera cu furnizorii pentru a încerca să acopere deficitul de plăci RX, GDDR5 și HBM2.

Unul dintre cei mai mari distribuitori de pe piață, MassDrop, a declarat că unul dintre motivele pentru lipsa de RAM de capacitate mare este că producătorii de telefoane mobile Apple și Samsung pun presiune pe producători pentru a prioritiza cardurile de memorie mici pe care le folosesc ei.

Așadar, criza de hardware de pe piață va continua și în prima parte a lui 2018, fiind așteptate prețuri mai mari pentru echipamentele folosite pentru minare.