Procesatorul de plăți MisterTango a fost amendat de Banca Centrală a Lituaniei, iar activitatea sa a fost restricționată. Motivul sancțiunilor este încălcarea prevederilor cu privire la prevenirea spălării de bani și a finanțării terorismului.

O inspecție realizată de Serviciul de Supraveghere al Băncii Lituaniei a constatat că, în unele cazuri, compania nu și-a identificat în mod corespunzător clienții. De asemenea, informațiile KYC au fost incomplete și nu au fost actualizate în timp util.

„Banca Lituaniei dedică o atenție deosebită spălării banilor și prevenirii finanțării terorismului și va continua să facă acest lucru în viitor. În cadrul companiei au fost constatate încălcări grave și sistematice, în unele cazuri comise în mod repetat. Banca Lituaniei a stabilit anterior că MisterTango, UAB nu a respectat cerințele Legii Republicii Lituania privind prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, însă compania nu a luat măsurile adecvate pentru a înlătura deficiențele detectate. Ne asumăm o atitudine de toleranță zero pentru încălcarea cerințelor AML, astfel că am aplicat sancțiunile stricte prevăzute de lege ”,

a declarat Marius Jurgilas, membru al consiliului de administrație al Băncii Lituaniei.

Amendă și suspendarea activității

MisterTango a fost amendat cu 245.000 de euro și are la dispoziție 20 de zile lucrătoare să prezinte un plan de remediere a problemelor constatate. Compania trebuie să implementeze proceduri complete de KYC/AML până pe 31 ianuarie 2020.

Între timp, activitatea sa a fost restricționată la tranzacții pentru clienții ce au documentația completă.

Clienții care dețin fonduri în conturile MisterTango vor putea solicita transferarea banilor în alte conturi.

Este a treia oară când MisterTango, UAB a fost sancționată pentru încălcarea cerințelor AML / CTF, anterior fiind amendată în 2016 și 2018.

Exchange-urile cripto, cele mai afectate

MisterTango este unul dintre puținii procesatori de plăți care oferă servicii pentru exchange-urile de criptomonede. În 2018, compania a raportat tranzacții de 1,2 miliarde de euro.

Suspendarea activității sale a afectat numeroase platforme cripto, inclusiv din România. De exemplu, Ro.Exchange a blocat temporar depunerile și retragerile de euro, ca urmare a suspendării MisterTango:

”In momentul de față retragerile și depunerile de euro sunt blocate. O sa analizam situația si o sa luam o decizie în momentul în care o sa primim mai multe informații oficiale. Din asigurările primite toate fondurile sunt in siguranță și exista posibilitatea (mai complicata) sa fie retrase în alte conturi controlate de firma. Balanța contului Duminică 27 Octombrie este 8227.61 euro”

a declarat Alin Timicer.

Ne-a afectat și surprins problema intampinata cu MisterTango, erau ceva red flags de mai mult timp de pe diverse surse dar speram ca totul sa fie spre bine. Mai mult decât atât noi am aflat din alte surse, nu am primit încă nimic oficial. Până acum, după aproape un an de colaborare nu avem ce să le reproșăm, totul a funcționat impecabil.

Problemele întâmpinate de MisterTango nu vor afecta clienții întrucât se poate face Withdraw la sumele de bani aflate în conturi. Deja suntem în proces de deschidere a unui cont la un alt fintech astfel că în 1-2 zile totul va fi din nou perfect funcțional.

a declarat Marius Mora, CEO LDV Bank.

Nu exista nici un comunicat oficial din partea companiei MisterTango la momentul publicarii acestui articol.