Moneda bitcoin în China – Bitcoinul are rădăcini adânci în China. O mare parte din minarea bitcoinilor are loc în regiune, iar țara avea la un moment dat partea leului și pe partea de tranzacții. În ultima perioadă, volumul de tranzacții pentru moneda bitcoin în China este aproape inexistent. Chiar și așa, țara dă semne de activitate subterană a economiei crypto, „fără rețetă”.
În trecut, volumul de tranzacții cu moneda bitcoin în China a captat majoritatea tranzacțiilor globale. Yuanul chinezesc a fost multă vreme moneda de top la conversia bitcoin-fiat. Acum, yuanul reprezintă mai puțin de 0,03% din volumele de tranzacție cu bitcoin și este pe locul 20 în topul monedelor globale.
Chiar dacă volumul de yuani este scăzut, schimburile chineze funcționează încă pe plan internațional, în locuri ca Hong Kong, după spusele fondatorului Asociației Bitcoin din Hong Kong, Leonhard Weese.
Primele trei schimburi din China, Huobi, Okcoin și BTCC au acum 7% din piața globală, după explicațiile lui Weese. Huobi a convertit bitcoin în valoare de 194 de milioane de dolari (sub formă de tether). OKCoin are un volum de doar 11 milioane și BTCC de 146 de milioane în bitcoin, ether, bitcoin cash și ethereum classic. Controversatul dolar tether a înlocuit, în mod interesant, yuanul chinezesc când vine vorba despre volumele globale tranzacționate pe piața cripto.
În ciuda interdicțiilor, China rămâne pe piața bitcoin „fără rețetă”
Chiar dacă volumele la schimburi sunt mai mici decât în trecut, chinezii continuă să convertească bitcoin pe piețele fără prescripție. Săptămâna aceasta, traderii de pe LocalBitcoins în China au bătut toate recordurile. Au depășit chiar volumele de data trecută de când schimburile cripto au luat o pauză.
În plus, alte platforme fără prescripție ca Poim, Richfund și Coincola au parte de o creștere a numărului de cereri. Aceste companii nu oferă doar comenzi substanțiale investitorilor bitcoin, dar contribuie cu lichidități la primele trei schimburi chineze care folosesc granițele internaționale.
Richfund este cunoscut ca fond de tip hedge și dealer OTC în zonă și oferă fonduri multor platforme.
„[Richfund] face o contribuție foarte mare la volume și este partener strategic al Huobi”, explică directorul Lin Li pe siteul companiei.
Cu toate acestea, guvernul chinez nu este tocmai favorabil piețelor peer-to-peer. Pe 11 noiembrie, televiziunea centrală din China (CCTV-13) a avertizat publicul în legătură cu traderii OTC de bitcoin. Avertizările nu i-au descurajat pe traderi să tranzacționeze pe alte canale ca Telegram, Wechat și Alipay. Și pe Paxful volumul de tranzacții este la maxim.
Chiar dacă se văd tot felul de activități subterane, oficialitățile par mulțumite de faptul că au interzis schimburilor de bitcoin să facă tranzacții cu yuan chinezesc. Conform platformei de știri Yicai Global, vice guvernatorul Băncii Populare Chineze a explicat că banca centrală avea toate motivele să intervină în economia cripto.
„Dacă nu închideam schimburile de bitcoin și dacă nu restricționam ICO-urile acum câteva luni, și dacă mai mult de 80% din tranzacțiile bitcoin și activitățile financiare aveau în continuare loc în China, așa cum se întâmpla în ianuarie, unde am fi fost astăzi?”