Cehii sunt mai dornici să își stocheze economiile în moneda bitcoin decât în euro, conform unui sondaj care evaluează atitudinea cetățenilor față de alte monede decât coroana. Întrebați despre intențiile de a cumpăra bani străini, de două ori mai mulți participanți au spus că sunt interesați mai degrabă să cumpere bitcoin decât dolari americani.

Criptomonedele, considerate bani

La fel ca multe alte națiuni care nu au luxul de a emite monedă națională, cehii se gândesc să își investească economiile în monede străine ”convertibile”, ca dolarul sau moneda euro. În mod surprinzător, nici una dintre aceste monede nu este alegerea numărul unu pentru investițiile pe termen lung. Studiul, citat de presa locală, a fost făcut pe un eșantion de 525 de persoane luna aceasta.

Cehii sunt încă suspicioși în legătură cu criptomonedele, conform studiului. Chiar și așa, criptomonede ca bitcoinul și ethereum au devenit cele mai populare când vine vorba despre oportunități de investiții. Aproape 11% dintre respondenții la un studiu Ipsos au recunoscut că se gândesc să își cumpere monede digitale. Mai puțini cehi au spus că ar cumpăra moneda euro – 10,3%.

De la „liberalizare”, coroana cehă (CZK) a mers destul de bine. S-a apreciat față de dolar după ce Banca Națională Cehă a ridicat restricțiile în aprilie anul trecut. Aproape o treime din cehi au încredere acum în moneda lor fiat liberă, după cum arată studiul. A doua monedă în topul încrederii este francul elvețian (26% din respondenți).

Fără supraveghere corespunzătoare, coroana cehă ar putea să se deprecieze la un moment dat. Când o monedă națională scade, prețurile bunurilor importate crește inevitabil. Cehii au început să studieze piața financiară mai îndeaproape decât în trecut și caută alternative să diversifice investițiile și să difuzeze riscurile într-un portofoliu mai mare.

Moneda bitcoin, la mare căutare

Moneda euro pare să fie alegerea cea mai la îndemână, dar aceasta nu a fost niciodată foarte populară în rândul cehilor. Acum câțiva ani, guvernul de la Praga a suspendat planurile de a adopta o monedă europeană comună. Mai multe studii arătau prea puțin suport din partea publicului să intre în zona euro. Mai puțin de 20% din oameni nu erau entuziasmați de trecerea la euro. Studiul Ipsos pentru Topforex a arătat că moneda euro se află pe locul trei în preferințele cehilor.

Când cei intervievați au fost întrebați dacă vor să cumpere monedă străină cu bani gheață, mai bine de jumătate au spus că nu. O treime din cei care vor să cumpere spun că ar merge spre euro. Vecinii lor au adoptat moneda euro, iar cehii aflați în vizită au nevoie de bani europeni. Totuși, 8,4% din cei intervievați au spus că plănuiesc să cumpere bani digitali – de două ori mai mulți decât cei care ar opta pentru dolarul american în viitorul apropiat (4,2%).

Anul trecut, Banca Națională Cehă a încercat să minimalizeze importanța criptomonedelor și potențialul acestora de a marginaliza banii tradiționali. Autoritatea financiară pretinde că nu există motive pentru ca băncile să se teamă de bitcoin. O „monedă bună”, spune banca națională, are putere de cumpărare stabilă. Toate tranzacțiile făcute cu moneda bitcoin din lume ajung undeva la 16% din toate tranzacțiile făcute cu coroana cehă, după comunicatele băncii.

Acum două luni, presa cehă vorbea despre prima vânzare imobiliară pe bitcoin din țară. Un cetățean rus a cumpărat un apartament în Praga cu 35 de bitcoini. „Una dintre condițiile sale a fost să plătească cu bitcoin”, a spus Jaroslav Kovac, fondator al companiei care a aranjat tranzacția. Agentul imobiliar a spus de asemenea că negociază și alte vânzări în bitcoin cu clienții cehi și străini.