Potrivit agenției de știri TASS, Banca Rusiei va lua în considerare o moneda digitala bazată pe aur pentru utilizarea în tranzacțiile internaționale. Cu toate acestea, instituția se opune activelor criptate cu adevărat descentralizate.

Instiuția financiară a mai făcut declarații pozitive cu privire la ideea de monedă digitală, însă doar în forma CBDC (criptomonede stabile emise de banca centrală). Mulți analiști au speculat chiar că este posibil ca Rusia să fi sprijinit Venezuela în emiterea Petro pentru a studia tehnologia în acțiune.

CBDC da, criptomonede nu

Guvenatorul Băncii centrale, Elvira Nabiulina, a declarat că instituția analizează opțiunea de moneda digitala bazată pe aur.

“În ceea ce privește tranzacțiile internaționale, examinăm propunerea dumneavoastră de a folosi o monedă digitală bazată pe aur. Dar, în opinia mea, este mai important să asigurăm tranzacții în monedele naționale “.

Afirmațiile au fost făcute într-o discuție cu reprezentanții Dumei de Stat (camera inferioară a Adunării Federale a Rusiei).

În aprilie 2019, Banca Rusiei a emis o analiză privind avantajele și dezavantajele potențiale ale CBDC. Potrivit băncii, CBDC ar putea fi o formă mai puțin riscantă și lichidă de investiții care ar putea reduce costurile de tranzacție în economie. Lipsa anonimatului CBDC-urilor reprezintă singurul dezavantaj posibil al conceptului.

Analiza a fost realizată după ce un consilier al președintelui rus a sugerat anterior crearea unui CBDC în Crimeea. Motivul este pentru a ajuta regiunea să atragă mai mulți investitori și să evite sancțiunile.

Nabiulina a susținut că, în prezent, tranzacțiile internaționale cu membrii Uniunii Economice Eurasiatice (EAEU) continuă să funcționeze cu o “dinamică bună” folosind monedele naționale.

Guvernatorul băncii centrale a declarat că instituția nu sprijină folosirea criptomonedelor descentralizate în economia rusească:

“Suntem, în general, împotriva legalizării criptomonedelor în sistemul nostru monetar. Nu considerăm că acestea au posibilitatea de a acționa ca surogate monetare “.

Raport EAEU cu privire la tehnologia blockchain 

Potrivit lui Nabiulina, liderii EAEU au pregătit, de asemenea, un raport privind criptomonedele și tehnologia blockchain ce va fi publicat în curând. Acest document analizează fenomenul cripto în contextul economiei și al politicii mondiale din perspectiva unei piețe comune EAEU.

Experții cripto din cele cinci țări au analizat diferite opțiuni de reglementare și de abordare ale tehnologiei blockchain. Nabiulina recunoaște că această tehnologie are potențialul de a revoluția sistemele financiare și că va fi important să acorde o atenție deosebită spațiului pe măsură ce acesta se dezvoltă.

Neoficial, activitatea de tranzacționare btc si a criptomonedelor continuă în ritm vioi în Rusia. Site-urile locale P2P precum LocalBitcoins demonstrează că rușii apelează la Bitcoin pentru a-și proteja economiile de potențiale instabilități ale rublei.