Casa Albă a emis două avertizări privind achizițiile de droguri în SUA, facand referiri specifice la rolul criptomonedelor în astfel de tranzacții.

Cele două adrese au fost transmise instituțiilor financiare și platformelor de plată digitală. Avertizările susțin că „monedele digitale convertibile”, în special Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum și Monero sunt utilizate pentru achizițiile ilicite de droguri pe dark web.

Cumpara Bitcoin

Un exemplu concret este fentanil, o substanță chimica ce este introdusă ilegal în SUA prin Mexic sau China.

„O analiză a datelor financiare sensibile indică faptul că producătorii, dealerii și consumatorii ilegali de droguri folosesc platforme de plată online sau monedele digitale convertibile pentru a cumpăra substanțe chimice precursoare sau narcotice sintetizate complet din China”,

se arată într-unul dintre avize.

Cu OFAC nu e de joaca

Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei din SUA (OFAC) a sancționat de asemenea trei cetățeni chinezi pentru că au încălcat legile privind spălarea banilor și traficul de droguri.

OFAC a declarat că Xiaobing Yan, Fujing Zheng și Guanghua Zheng sunt traficanți de stupefiante și au înghețat orice proprietate pe care o dețin în SUA.

Printre fondurile blocate se numără și o serie de adrese Bitcoin, precum și o adresă Litecoin care aparțin cetățenilor chinezi.

Acțiunea de miercuri marchează a doua oară când OFAC a blocat adresele de criptomonede asociate cu traficul de droguri. In decembrie 2018, doi cetățeni iranieni cu rezidență în SUA au fost adăușați pe lista de sancțiuni.